بررسی ویژگی های مورفو-فیزیولوژیکی برخی ارقام تجاری و وحشی سیب زمینی

- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مطالعات مهندسی کشاورزی، زراعت و اصلاح نباتات
- کد COI اختصاصی: NRMPB02_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 492
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، اردبیل، ایران
دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
به منظور بررسی ویژگی های مورفو-فیزیولوژیکی برخی ارقام تجاری و ارقام وحشی سیب زمینی آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۹-۹۸ در سه بخش آزمایشگاه کشت بافت، گلخانه آموزشی دانشگاه و مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق به صورت بلوک های کامل تصادفی در سه تکرا ر به اجر ا درآمد . در این تحقیق از ۷ گونه خویشاوندی وحشی سیب زمینی S. Chacoense (A), S. Demisum (B), S. Papita (D), S. chc۳۴XIVP۳۵ (E), S. Balbucastum (F), S (CPCNijXP۶۱ (J) و Stoloniferum (I) , ۴ رقم تجاری مرسوم (آگریا، ساوالان، جلی و میلوا) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین وحشی و تجاری مورد مطالعه از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی اختلاف معنی داری در سطوح احتمال ۱ و ۵ درصد وجود داشت. این امر حاکی از تنوع ژنتیکی بالای بین ارقام وحشی و تجاری به منظور گزینش برای صفات مورد نظر می باشد. مقایسات میانگین صفات نشان داد که ارقام تجاری آگریا، میلوا، ساوالان و جلی نسبت به ارقام وحشی مورد ارزیابی دارای ارتفاع بوته، قطر ساقه، طول و عرض غده، عمق چشم، تعداد چشم، وزن خشک غده، اندازه تخمدان، کلاله، کاسبرگ و درصد جوانه زنی لوله گرده بیشتری بودند. در بین ارقام وحشی مورد ارزیابی رقمChacoense (A)بیشترین قطر میوه، طول و عرض غده، اندازه تخمدان و درصد دانه گرده بارور و رقم Papita (D) دارای بیشترین وزن خشک غده و درصد دانه گرده بارور بود. رابطه بین ارتفاع بوته با صفات وزن خشک غده، طول و عرض غده، عمق چشم، اندازه تخمدان، اندازه کلاله، اندازه کاسبرگ مثبت و معنی دار بود و با صفات اندازه خامه و درصد دانه گرده بارور منفی و معنی دار بود. رابطه منفی و معنی داری بین اندازه کلاله و قطر میوه وجود داشت. بین درصد جوانه زنی لوله گرده و اندازه خامه رابطه مثبت و معنی دار و درصد دانه گرده بارور با صفات ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن خشک غده، طول و عرض غده رابطه منفی و معنیدار داشت. سه مولفه اول با مقادیر ویژه بالاتر از یک ۸۲/۵۵ درصد از کل تغییرات مربوط به صفات را در برگرفتند، در این میان سه مولفه اول به ترتیب ۵۹/۴۴، ۱۲/۰۶، ۱۱/۰۵ درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه کردند. بنابراین بر اساس مولفه ها و صفات مورد بررسی، مقادیر بیشتر در مولفه اول و مولفه دوم مورد نظر ارقام تجاری آگریا، میلوا، ساوالان و جلی به عنوان مطلوب ترین ارقام شناسایی شدند و دو رقم وحشی D,A نزدیک ترین ارقام به ارقام تجاری بودندکلیدواژه ها
سیب زمینی، ارقام تجاری و وحشی، صفات مورفوفیزیولوژیکیمقالات مرتبط جدید
- تاثیر مهاجرت روستا-شهری بر توسعه فیزیکی شهر آبادان
- جداسازی وغربالگری باکتری های محرک رشد از ریزوسفر گیاهان و بررسی حلالیت فسفات
- بررسی اثر شوری بر جوانه زنی بذر گیاه رزماری (Salvia rosmarinus)
- بررسی اثر شوری بر جوانه زنی بذرگیاه مغربی صورتی (Oenothera spiciosa)
- هرس تاثیر بررسی زمستانه و هرس تابستانه صفات برخی بر انگور یاقوتی منطقه درسیستان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.