امکان سنجی مکان گزینی پناهگاه های شهری با استفاده از مدل (IO) و روش (AHP) (مطالعه موردی: محلات ۱۳ گانه منطقه یک شهر کرمان)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات ساختار و کارکرد شهری، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_SHAHR-2-7_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی خمر

دانشگاه زابل

حسام الدین صالح گوهری

دانشگاه زابل

زهرا حسینی

کارشناس شهرداری کرمان

چکیده

در میان تمامی حوادث غیرمترقبه طبیعی و غیرطبیعی، زمین­لرزه به عنوان یکی از مخرب­ترین سوانح طبیعی محسوب می­شود که همواره زندگی ساکنان شهرها و روستاهای اکثر نقاط کره­ی زمین را تهدید می­کند. پدافند غیرعامل شهری، مهم­ترین مقوله­ای است که می­تواند آسودگی خاطر شهروندان، امنیت جانی و مالی آن­ها و ایمنی زیرساخت­های شهری را فراهم آورد. هدف از این پژوهش، برنامه­ریزی پدافند غیر عامل شهری و مکان­گزینی پناهگاه­ محله­ای در سطح منطقه یک شهر کرمان می­باشد. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه­ای، بررسی­های­ میدانی و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم­افزار الحاقی کارمانیا خطر (Karmaniya Hazard Model) که در محیطGIS  کار می­کند، مدل هم­پوشانی شاخص و فرآیند تحلیل سلسله­مراتبی می­باشد. نتایج نشان می­دهد پناهگاه­های    محله­ای شهری، تنها پاسخگوی ۳۶۱۴۰ نفر از جمعیت ۱۲۶۱۵۹ نفری منطقه است و حدودا به میزان  کمبود فضا داریم. مکان­های انتخاب شده ی دارای اهمیت بیشتر، کل محلات را پوشش نمی­دهد و    هم­چنین این مکان­ها پاسخگوی جمعیت محلات نیست. مکان­یابی پناهگاه در ایران برای اولین بار در تحقیق حاضر انجام گرفته است که در مقیاس محله­ای انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می­دهد که فضاهای مدنظر برای انتخاب پناهگاه در این سطح پاسخگوی جمعیت موجود منطقه در برابر حوادث نیست.

کلیدواژه ها

سیستم اطلاعات جغرافیایی, محلات, مدل تحلیل سلسله مراتبی, روش هم پوشانی شاخص, منطقه یک کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.