اثربخشی آموزش گروهی تحلیل ارتباط محاوره ای مادر-کودک بر ایمنی دلبستگی پسرهای ۶ تا ۱۰ سال دچار اختلال نافرمانی مقابله ای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-11-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازنین هنرپروران

استادیار واحد مرودشت دانشگاه آزاد اسلامی

زهرا خاتونی

دانشگاه آزاد واحد اراک

سارا باقری

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

فرهاد نامجو

دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد واحد اصفهان

زهرا هارونی زاده

دانشگاه الزهرا

چکیده

هدف: هدف پژوهش تعیین اثربخشی آموزش گروهی تحلیل ارتباط محاوره ای مادر-کودک بر ایمنی دلبستگی پسرهای ۶ تا ۱۰ سال دچار اختلال نافرمانی مقابله ای بود. روش: روش پژوهش شبه­آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه و جامعه آماری ۱۴۸دانش آموز پسر پیش دبستانی و دبستانی ارجاع داده شده به مرکز مشاوره آموزش و پرورش شهر خمین در سال تحصیلی ۹۶-۹۵ بود. پس از غربال گری، از میان دانش­آموزانی که بیشترین نمره را در پرسشنامه های علائم مرضی کودکان گادو و اسپرافکین نسخه والدین(۲۰۰۷) و طبقه های Q دلبستگی واترز ۱۹۸۷، به دست آوردند، ۲۴ دانش آموز انتخاب و مادران آن­ها در دو گروه آزمایش و گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند و بسته آموزش گروهی تحلیل ارتباط محاوره ای اریک برن ۱۹۶۱، در ۸ جلسه ۸۰ دقیقه ای یک بار در هفته در مورد گروه آزمایش اجرا و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر تحلیل شد. یافته ها: نتایج تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه آزمایش و گواه در ایمنی دلبستگی(۲۰/۵۹ =F، ۰۰۱/۰ =P) و اختلال نافرمانی مقابله ای (۴۲/۱۵ =F، ۰۰۱/۰ =P) در مرحله پس آزمون و پس از سه ماه پیگیری نشان داد. نتیجه گیری: با توجه به این­که آموزش گروهی تحلیل ارتباط محاوره ای می­تواند میزان تعامل ها و سطح ایمنی دلبستگی مادر-کودک را افزایش دهد؛ پیامدهای تحولی مهمی در پی دارد. از این­رو به­نظرمی­رسد در موقعیت های بالینی با انجام مداخله هایی از این دست و با ارتقاء سلامت روانی والدین، بتوان گام های مثبت و استواری در جهت رفع و یا تخفیف مشکلات رفتاری کودکان برداشت.

کلیدواژه ها

تحلیل رفتار متقابل, دلبستگی, نافرمانی مقابله ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.