اثربخشی زوج درمانی رفتاری-تلفیقی بر کاهش دل زدگی زناشویی و ترس از صمیمیت زوج ها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-11-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم پناهی

دانش آموخته کارشناسی ارشد روانشناسی

شبنم کاظمی جمارانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مشاوره

مهدیه عنایت پور شهربابکی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مشاوره توانبخشی ازدانشگاه ازاد مرودشت

مهدی رستمی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

چکیده

هدف: هدف پژوهش تعیین میزان تاثیر زوج درمانی رفتاری-تلفیقی بر کاهش دل زدگی زناشویی و ترس از صمیمیت زوج­ها بود. روش: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه و جامعه آماری ۱۲۱ زوج مراجعه کننده به مراکز مشاوره گروه همراه، مهرآور و دین یار منطقه ۲ تهران در فروردین ۱۳۹۵ زوج بود. از بین آن ها ۲۹ زوج که در مقیاس های دل زدگی زناشویی پاینز، ۱۹۹۶ و ترس از صمیمیت دسکاتنر و تلن (۱۹۹۱) نمره های بالایی کسب کردند انتخاب و سپس ۱۶ زوج با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند انتخاب و به شکل تصادفی ۸ زوج در گروه آزمایش و ۸ زوج در گروه گواه جایگزین شدند. زوج­های گروه آزمایش ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای مداخله به شیوه رفتاری-تلفیقی کریستنسن، اتکینز، باکوم و یی (۲۰۱۰) را هفته ای یک جلسه دریافت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر تحلیل شد. یافته ها: یافته ها تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه آزمایش و گواه در دل زدگی زناشویی (۷۳/۳۲=F، ۰۰۱/۰=P) و ترس از صمیمیت (۶۴/۲۲=F، ۰۰۱/۰=P) در مرحله پس آزمون و پس از ۲ ماه پیگیری نشان داد. نتیجه گیری: با توجه به این­که دل زدگی زناشویی و ترس از صمیمیت، رابطه زناشویی زوج­ها را به شکل گسترده دچار تنش و ناکارامدی می سازد، و از آن جا که مداخله رفتاری-تلفیقی با اصلاح و افزایش تعامل ها بین زوج­ها باعث افزایش رضایت و کاهش تنیدگی می شود. از این رو توصیه می شود زوج درمان گران از این روش مداخله­ای به­عنوان روش درمانی موثر برای کاهش دل زدگی زناشویی و ترس از صمیمیت سود جویند.

کلیدواژه ها

دل زدگی, رفتاری-تلفیقی, زناشویی, زوج درمانی, صمیمیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.