مقایسه ابعاد کمال گرایی و منبع کنترل سلامت در بیماران دچار اختلال وسواس فکری-عملی و بیماران افسرده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه روان شناسی کاربردی، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_QAPSY-12-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا نعمتی وناشی

دانشگاه خوارزمی

علیرضا سلیمی نیا

دانشگاه تهران

چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه کمال گرایی و منبع کنترل سلامت در بیماران وسواس فکری-عملی و بیماران افسرده انجام شد. روش: روش پژوهش علی-مقایسه ای و جامعه آماری کلیه بیماران سرپایی مراجعه کننده به مرکز نگهداری بیماران روانی همراه، زیر نظر سازمان بهزیستی شهر کرج به تعداد ۲۸۷ نفر در سال ۱۳۹۵ بود. از میان آن­ها ۶۰ بیمار وسواسی و ۶۰ بیمار افسرده که واجد ملاک­های پژوهش بودند؛ به ­شکل در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های مقیاس کمال گرایی چند بعدی فراست، مارتن، لهارت و روزنبلیت (۱۹۹۰) و مقیاس چند وجهی منبع کنترل سلامت والستون، والستون و دولیس (۱۹۷۸) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و یک راهه تحلیل شد. نتایج: نتایج نشان داد که بیماران وسواسی از کمال گرایی (۱۲/۱۸ =F، ۰۰۱/۰ =P) و مولفه نگرانی درباره اشتباه ها (۴۵/۱۷ =F، ۰۰۳/۰ =P)، انتظارات والدین (۳۴/۱۱ =F، ۰۱/۰ =P)، تردید در کارها (۲۶/۲۸ =F، ۰۰۰۱/۰ =P)، معیارهای فردی (۶۷/۱۰ =F، ۰۱/۰ =P)، انتقادگری والدین (۳۲/۱۶ =F، ۰۰۴/۰ =P)، تمایل به نظم و سازماندهی (۵۸/۱۸ =F، ۰۰۲/۰ =P) و نیز از منبع کنترل سلامت درونی (۲۸/۶۱ =F، ۰۰۱/۰ =P)، منبع کنترل سلامت مربوط به افراد موثر (۵۴/۷۹ =F، ۰۰۰۱/۰ =P) و منبع کنترل سلامت مربوط به شانس (۲۳/۶۳ =F، ۰۰۱/۰ =P) بالاتری نسبت به بیماران افسرده برخوردارند. بحث و نتیجه گیری: به­نظر می رسد سطوح بالاتر کمال گرایی و مولفه­های آن در بیماران وسواسی منجر به فعال­سازی رفتاری و ذهنی آن­ها می شود؛ به همین جهت از منبع کنترل سلامت بهتری نسبت به افراد افسرده برخوردارند. از این رو پیشنهاد می­شود برای پیشگیری از افسردگی و درمان آن برنامه­هایی برای فعال­سازی رفتاری تدوین شود.

کلیدواژه ها

افسرده, سلامت, کمال گرایی, منبع کنترل, وسواسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.