تاثیر تکنیک رهایی احساس بر اختلالات خواب سالمندان در مرکز نگهداری روزانه بابل

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش ملی سلامت سالمندی
  • کد COI اختصاصی: ELDERHEALTH01_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده سحر قریشی

دانشگاه علوم پزشکی بابل، کمیته تحقیقات دانشجویی

سمانه پورهادی

دانشگاه علوم پزشکی بابل، مرکز تحقیقات عوامل موثر بر سلامت

سیدرضا حسینی

دانشگاه علوم پزشکی بابل، مرکز تحقیقات عوامل موثر بر سلامت

آنژلا حمیدیا

دانشگاه علوم پزشکی بابل، مرکز تحقیقات عوامل موثر بر سلامت

چکیده

سابقه و هدف: همراه با بالا رفتن سن، مشکلات و بیماری های مختلفی در ابعاد جسمی و روانی در افراد سالمند پدیدار می شود که از جمله مهم ترین این مشکلات، اختلالات مربوط به خواب می باشد. خواب یکی از نیازهای اساسی انسان است و طبق تحقیقات به عمل آمده، سومین مشکل مهم در افراد سالمند، کیفیت پایین خواب است و از آنجایی که بر تمام ابعاد زندگی تاثیر گذار است، باید توسط ارائه دهندگان خدمات سلامت، مورد توجه قرار بگیرد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تکنیک رهایی احساس بر اختلالات خواب سالمندان مرکز نگهداری روزانه بابل انجام گرفت. روش پژوهش: در این مطالعه مداخله تکنیک رهایی احساس به مدت ۸ هفته و هفته ای ۲ بار و هرجلسه به مدت ۳۰-۴۵ دقیقه در یک گروه ۱۱ نفره از سالمندان مرکز نگهداری روزانه بابل انجام شد و در گروه دیگری نیز آموزش بهداشت خواب به ۱۰ نفر از سالمندان ارائه گردید. بعد از مداخله و یک ماه پس از آن ارزیابی ها انجام گرفت. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ، پرسشنامه خواب آلودگی اپوورث، افسردگی سالمندان، اضطراب سالمندان، کیفیت زندگی و درد بوده است. آزمون آماری مورد استفاده نیز آزمون اندازه گیری مکرر بوده است. سطح معناداری۰.۰۵ > P-Valueدر نظر گرفته شده است.یافته ها:متغیرهای کیفیت خواب P-Value:۰.۰۰۰ ) (، خواب آلودگی P-Value:۰.۰۰۰) (، اضطراب P-Value:۰.۰۰۰) ( و کیفی تزندگی (P-Value:۰.۰۳۲) در زمان بعد از مداخله و یک ماه بعد از آن، نسبت به به زمان قبل از مداخله در هر دو گروه به لحاظ آماری تفاوت معناداری نشان دادند اما دو متغیر افسردگی (P-Value:۰.۱۲۶) و درد (P-Value:۰.۱۱۸) تفاوت معناداری نشان ندادند و همچنین دو گروه هیچ گونه تفاوت معناداری از ابتدا تا یک ماه بعد از مداخله در هیچ متغیری با هم نداشتند .نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تکنیک رهایی احساس می تواند تاثیرات معناداری در وضعیت خواب، اضطراب و کیفیت زندگی سالمندان داشته باشد و اثرات مثبتی به اندازه آموزش بهداشت خواب ایجاد کند. با توجه به این اثرات، به نظر می رسد تکنیک رهایی احساس بتواند به عنوان روشی نسبتا جدید و ساده با اثربخشی سریع، توسط سالمندان جهت رفع مشکلات جسمی و روانی مورد استفاده قرار بگیرد.

کلیدواژه ها

تکنیک رهایی احساس، اختلالات خواب، سالمندان، مرکز روزانه سالمندان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.