دیدگاه مادران در مورد طب سنتی و مکمل در مواجهه با زردی نوزادان: مطالعه ای کیفی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 24، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-24-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 423
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرالسادات مهدی زاده

استادیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

محسن عظیمی نژاد

دانشیار گروه پزشکی مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران.

محمد واحدیان شاهرودی

دانشیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

ملیحه نوری سیستانی

کارشناس ارشد آموزش بهداشت، دانشکده پیراپزشکی و بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران.

چکیده

مقدمه: زردی نوزادان یکی از مشکلات شایع نوزادان می­باشد که به علل مختلف ایجاد می­شود و ممکن است منجر به عوارض مغزی و حتی مرگ آنها شود. با توجه به تاثیر باورهای مادران در ارجاع به موقع نوزادان جهت درمان و جلوگیری از عوارض وخیم آن، مطالعه حاضر با هدف شناسایی دیدگاه مادران در مورد طب سنتی و مکمل در مواجهه با زردی نوزدان انجام شد. روش کار: این مطالعه کیفی در سال ۹۸ با مشارکت ۱۰۳ نفر از مادران با خصوصیات فردی و اجتماعی متفاوت در شهرستان نیشابور انجام شد. داده­ها از طریق بحث­های گروهی متمرکز و مصاحبه­های فردی نیمه ساختارمند جمع آوری شدند. نمونه­گیری با روش هدفمند تا زمان اشباع اطلاعات ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی و نرم­افزار اطلس­تی انجام گرفت. برای ارزیابی و افزایش روایی و پایایی پژوهش از روش­های پیشنهادی لینکن و گوبا استفاده شد. یافته­ها: مفاهیم اصلی استخراج شده شامل باورهای پیشگیرانه و باورهای درمان محور بود. مضمون باورهای پیشگیرانه دربرگیرنده طبقه فرعی باورهای تغذیه ای محافظت کننده بود. مضمون باورهای درمان محور شامل طبقات فرعی؛ اعتقاد به طب گیاهی، اعتقادات رایج غیرگیاهی، تغذیه درمانی و درمان جایگزین بود. نتیجه­گیری: جنبه های پیشگیرانه و درمان محور طب سنتی و مکمل پیرامون مسئله زردی نوزادان از باورهای مهم مادران است. پیشنهاد می­شود در برنامه ریزی ها و مداخلات سلامت به تعدیل این باورها در شکل گیری رفتار مادران در پیشگیری و درمان زردی نوزادان توجه شود.

کلیدواژه ها

زردی, طب سنتی, مادران, مطالعه کیفی, نوزادان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.