روند افزایشی میزان همبستگی بین بیماری کووید-۱۹ و دیابت شیرین در طول همه گیری کووید-۱۹

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنگره ملی و نهمین کنگره بین المللی زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: BIOCONF21_0375
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 327
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا عینی زاده

دانشکده علوم و فناوری های زیستی دانشگاه شهید بهشتی

مریم عظیم زاده ایرانی

دانشکده علوم و فناوری های زیستی دانشگاه شهید بهشتی

زهرا عاملی

دانشکده علوم و فناوری های زیستی دانشگاه شهید بهشتی

مهدیه صحرانورد

دانشکده علوم و فناوری های زیستی دانشگاه شهید بهشتی

مبینا دانش پرور

دانشکده علوم و فناوری های زیستی دانشگاه شهید بهشتی

مبینا عبدالهی دلق

دانشکده علوم و فناوری های زیستی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

بیماری کرونا ویروس (COVID-۱۹)، عفونی است و میزان مرگ و میر ناشی از آن بسیار زیاد است. مطالعات اخیر نشان میدهند که شدت این بیماری در مبتلایان به دیابت شیرین بیشتر از بقیه افراد ا ست. در این مطالعه برای برر سی رابطه بین در صد مبتلایان به بیماری کرونا ویروس جدید و مبتلایان به بیماری دیابت شیرین، ضریب همبستگی میان دو متغیر یاد شده با استفاد از داده های جمع آوری شده از بیماران مبتلا به این دو بیماری در وبگاه های سازمان جهانی بهداشت (WHO) و فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) محاسبه شد. به این منظور داده های جمع آوری شده در ده منطقه جغرافیایی گروه بندی شدند که این مناطق عبارتند از: آ سیای مرکزی، آ سیای غربی و خاورمیانه، آفریقا، آمریکای شمالی و کارائیب، آ سیای جنوب شرقی، آ سیای شرقی، اروپا، آمریکای جنوبی و مرکزی، آسیای جنوبی و در نهایت اقیانوسیه. در بررسیهای محلی در منطقه آسیای غربی و خاورمیانه و نیز هنگام مطالعه ۱۹۰ کشور در مقیاس جهانی، ضریب همبستگی معنادار مثبت متوسطی مشاهده شد. در بین ۱۵ کشور با بیشترین میزان شیوع بیماری کووید-۱۹، ضریب همبستگی معنادار مثبت قوی برابر با ۰/۶۹ ثبت شد. در ادامه به تحلیل داده ها در پنح پنجره ی ۴۵ روزه از ابتدای همه گیری بیماری کووید-۱۹ پرداخته شد. در سه پنجره ی آخر روند افزایشی ضریب همبستگی مشاهده شد اما به دلیل گسترش ناهمگون بیماری کووید-۱۹ و تفاوت زمانی در رخداد موج های این بیماری در کشورها، در دو پنجره اول این روند افزایشی ثبت نشد. این تحقیق نشان میدهد که در صورت افزایش شیوع بیماری دیابت شیرین، شیوع بیماری کووید-۱۹ نیز افزایش خواهد یافت.

کلیدواژه ها

بیماری همه گیر COVID-۱۹ ، شیوع دیابت ، همبستگی ناحیه ای و تجمیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.