مقایسه تطبیقی قرض الحسنه در نظام بانکی ایران و ترکیه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سومین همایش ملی پولی و بانکی صندوق های قرض الحسنه
  • کد COI اختصاصی: NCQFH03_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین حاتمی

دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشکده تحصیلات تکمیلی تهران، دانشگاه پیام نور

مهدی باستان

عضو هیئت علمی موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی ایوانکی

چکیده

پیشینه نهاد قرض الحسنه به سابقه زندگی اجتماعی انسان ها برمی گردد و در نظام مالی اسلامی، قرض الحسنهدر کنار صدقات، عقود مبادله ای و مشارکتی به عنوان یکی از جایگزین های ربا در تجهیز و تخصیص منابعمعرفی شده است، بنابراین باتوجه به اهمیت و جایگاه قرض الحسنه، کشورهای جهان به ویژه کشورهای باجمعیت مسلمان سعی بر آن داشته اند تا قرض الحسنه (خدمات بدون بهره) را در نظام بانکداری خود توسعهدهند. به طور کلی بانکداری اسلامی در جهان امروزه رشدی چشم گیرکرده در چند سال آینده رشدتسهیلات اسلامی و خدمات بانکداری اسلامی (به خصوص خدمات بدون بهره) در نقاط مختلف جهانافزایش خواهد یافت. جهت نتایجی مطلوب تر در زمینه بانکداری اسلامی به ویژه خدمات بدون بهره(قرض الحسنه)، در این تحقیق سعی بر آن بوده که به بررسی تطبیقی قرض الحسنه میان کشور ایران وترکیه بپردازیم. نتایج این تحقیق که به روش تحلیلی داده های بانکی ، در بازه زمانی ۲۰۱۳-۲۰۰۰ صورتگرفته است نشان می دهد که نظام بانکی ایران آن گونه که باید، در جذب و تخصیص منابع قرض الحسنهکارآمد نبوده و هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب در تجهیز و تخصیص آن فاصله دارد، اما کشور ترکیهتوانسته است در تجهیز و تخصیص منابع قرض الحسنه موفق تر عمل کند.

کلیدواژه ها

قرض الحسنه، نظام بانکداری ایران، نظام بانکداری ترکیه، تجهیز و تخصیص منابع قرض الحسنه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.