استفاده از لومینسانس نوری فروسرخ، به منظور اندازه گیری نرخ لغزش گسل درونه در خلیل آباد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه کواترنری ایران، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NQUA-6-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سبا حفیظی

Seismology Department, Institute of Geophysics, University of Tehran,Iran

مرتضی فتاحی

Seismology Department, Institute of Geophysics, University of Tehran,Iran

حمیده امینی

Seismology Department, Institute of Geophysics, University of Tehran,Iran

چکیده

سیستم گسلی چپ گرد درونه با طولی بیش از ۷۰۰ کیلومتر فعال است. به منظور برآورد میزان فعالیت گسل به نرخ لغزش و جهت تعیین نرخ لغزش به دو پارامتر جابهجایی و مدت زمان رویداد آن جابه جایی نیاز داریم. سایت مورد بررسی در این تحقیق نزدیک خلیل آباد است که در غرب کاشمر واقع شده است. گسل درونه بادزن آبرفتی شرقی خلیل آباد را به میزان حدود ۴۰ تا ۶۰ متر جابهجا کرده است. دو نمونه رسوب جهت سن یابی به روش لومینسانس از این بادزن برداشت شد. سپس فلدسپار پتاسیم از آن ها جدا شد. جهت سن یابی فلدسپار پتاسیم به دو پارامتر دز معادل دز طبیعی و دز سالیانه و دزسالیانه نیاز است. به منظور اندازهگیری دزمعادل از روش SAR و برای تحلیل داده ها از برنامه آنالیست استفاده شد دز سالیانه با اندازه گیری های میزان اشعه های رادیواکتیو محیط و اشعه کیهانی و رطوبت محاسبه شد. آخرین دوران رسوب گذاری ۱۱۰۰۰ تا ۱۶۰۰۰ سال و نرخ لغزش گسل درونه در ناحیه شرقی بادزنه با تقسیم جابه جایی بر دوران جابه جایی در حدود ۵/۲ تا ۵/۵ میلی متر در سال محاسبه شد.

کلیدواژه ها

Doruneh fault, Feldspar, IRSL, Slip rate., رخشانی نوری, فلدسپار, گسل درونه, نرخ لغزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.