بررسی تاثیر الگوی رفتاری شهروندان بر شکل گیری خیابان ارگ مشهد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی مطالعات نوین مهندسی عمران، معماری، شهرسازی و محیط زیست در قرن ۲۱
  • کد COI اختصاصی: CMUECONF05_106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سلامت

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری ، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه خیام، مشهد،ایران

نرجس فاطمی

دکتری شهرسازی ، استادیار دانشکده هنر و معماری، دانشگاه خیام،مشهد،ایران

چکیده

فضاهای شهری یکی از تاثیرگذارترین عوامل در هدایت الگوهای رفتار فردی و اجتماعی افراد هستند. یکی از مولفه-های سرزندگی فضاهای شهری حضور مردم در فضاهای شهری با هدف بودن در فضا است که منجر به افزایش امنیتطبیعی، ارتقای سطح روابط اجتماعی، ایجاد حستعلق به مکان با افزایش امکان وقوع خاطرهی فردی و جمعی وکاهش جرم و جنایت در شهر میشود. یافتن راهحل مناسبی برای پیداکردن مبنا و معیار در طراحی فضاها، مسئله ایاست که در سال های اخیر، معماران و طراحان شهری را به خود مشغول کرده و به ضرورت این تحقیق اشاره دارد . دراین راستا این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش توصیفی- تحلیلی و در بخش گردآوری داده ها، از روش ترکیبی استفاده شده است. در ابتدا عوامل تعیین کننده در ارتقاء الگوی رفتار شهروندان از روش کیفی و به شیوه یکتابخانه ای و اسنادی استخراج و در مرحله ی دوم، به روش کمی، از شیوه ی SWOT استفاده شد. برای این منظورمحیط داخلی و محیط خارجی خیابان ارگ مشهد مورد مطالعه قرار گرفت و به وسیله پرسشنامه با جامعه آماری تعداد۲۰ نفر از بین مدیران فعلی شهری، محققان و متخصصان شهری برای امتیازدهی وضع موجود برای همه عواملداخلی و عوامل خارجی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج یافته ها نشان می دهد که نقاط ضعف در الگوهای رفتاریخیابان ارگ مشهد بر نقاط قوت آن غالب هستند. همچنین از فرصتهای بدست آمده به درستی در جهت غلبه برتهدیدها استفاده نشده است. با توجه به یافته های این پژوهش نوع استراتژی معیارهای الگوی رفتاری شهروندان،استراتژی بازنگری / محافظه کارانه است که باید با استفاده از فرصت های خارجی نقاط ضعف داخلی بهبود یابد وسازگاری های مناسب ایجاد گردد. و در پایان برای رفع مسائل موجود، راهبردهای اولویت بندی پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

محیط، الگوی رفتاری، روانشناسی محیط، فضای شهری، خیابان ارگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.