پوشش گیاهی جنگل های میان بند هیرکانی (مطالعه موردی جنگل تولی نساء، استان گیلان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 13، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-13-46_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 559
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود بیدار لرد

استادیار بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)رشت، ایران.

محمد دهدار درگاهی

استادیار گروه محیط زیست، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران.

عادل جلیلی

استاد بخش تحقیقات گیاهشناسی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، تهران، ایران.

چکیده

هرچند جنگل های هیرکانی الگوی پوشش گیاهی جامعی دارند، به دلیل وجود خرد زیستگاهها، تغییرات فلورستیک به وضوح مشاهده می شود؛ بنابراین، لازم است تمام بخش های این ذخیره گاه ژنتیک مطالعه و در این زمینه اطلاعات کاملی برای مدیریت بهینه آن فراهم شود. پوشش جنگلی میان بند تولی نساء که در ارتفاعات رشته کوه تالش واقع شده است، از طرف محیط زیست، محدوده رهاسازی و حفاظتی مرال انتخاب شده است. براساس مطالعه فلورستیک صورت گرفته، ۱۵۱ گونه از گیاهان آوندی متعلق به ۱۲۰جنس و۵۴ تیره شناسایی شد. از بین گونه های موجود، ۱۵ گونه، نادر و انحصاری محسوب می شود. تیره های گیاهی گندمیان (Poaceae) و گل سرخیان (Rosaceae) سهم بیشتری از تنوع گونه های گیاهی را به خود اختصاص می دهند و همچنینCarex  و Trifolium از بزرگ ترین جنس های موجود در منطقه هستند. ازنظر فرم رویشی، همی کریپتوفیت ها با ۴۸ درصد، طیف زیستی غالب هستند؛ همچنین در منطقه، عناصر اروپا - سیبری با ۳۳ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص می دهند. تیپ های پوشش گیاهی با روش فیزیونومیک - اکولوژیک و فلورستیک نیز معین شد. در این ریختار جنگلی دو تیپ پوششی درختی و چهار تیپ پوششی علفی تشخیص داده شد. گونه های شاخص، به همراه گونه های همراه و همچنین نقشه پراکنش هریک ارائه شد.

کلیدواژه ها

تیپ های پوششی, شمال ایران, فلورستیک, کورولوژی, نقشه پوشش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.