تحلیل گیتاشناختی و بومزادی فلور منطقه حفاظت شده البرز مرکزی (دامنه های ولوشت، داهلا و آزادکوه)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله تاکسونومی و بیوسیستماتیک، دوره: 13، شماره: 46
  • کد COI اختصاصی: JR_TBJ-13-46_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 375
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیروس صابر آملی

دکترای تخصصی، مربی گروه تحقیقات منابع طبیعی، ایستگاه تحقیقات جنگل و مراتع چمستان، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، ساری، ایران

یونس عصری

دانشیار بخش گیاه شناسی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

ولی اله مظفریان

استاد بازنشسته بخش گیاه شناسی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

غلام رضا بلالی

دانشیار بازنشسته گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سعید افشارزاده

دانشیار گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری، دانشکده علوم و فناوری های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

روح اله اسماعیلی

رئیس اداره محیط زیست طبیعی، اداره کل محیط زیست مازندران، ساری، ایران

چکیده

بررسی ویژگی های فلور و ارتباط آن با عوامل بوم شناختی در رویشگاهها، به ویژه در مناطق حفاظت شده از اهمیت خاصی برخوردار است. منطقه بررسی شده، دامنه های ارتفاعات ولوشت، داهلا و آزادکوه در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی استان مازندران است.تعداد کل آرایه های جمع آوری و شناسایی شده ۳۳۱ و این آرایه ها متعلق به ۱۹۷ جنس و ۴۶ تیره است.طی مطالعات فلوریستیک منطقه، گونه Nepeta azadkouhensis Saberamoli  از خانواده Lamiaceae در جایگاه گونه جدید شناسایی و معرفی شد. ۲۵/۴۹ درصد آرایه ها را شکل زیستی همی کریپتوفیت تشکیل می دهد. ۴۰/۵۷ درصد کل گونه ها متعلق به کوروتیپ ایران - تورانی است. تعداد ۴۶ آرایه معادل ۹/۱۳ درصد از کل آرایه ها، اندمیک ایران و از این تعداد ۳۷ گونه معادل۲۲/۸۲ درصد گونه های اندمیک، متعلق به ناحیه رویشی ایران – تورانی است. رویشگاه استپ های کوهستانی به طور عمده همراه با گراس ها و گیاهان کوسنی شکل با ۴۷/۲۴ درصد کل آرایه ها، بیشترین غنای گونه ای را دارد. نتایج بررسی غنای گونه ای در کلاسه های ارتفاعی رویشگاه آرایه های اندمیک منطقه نشان داد درمجموع، بیش از ۷۰ درصد آرایه ها در رویشگاههای با ارتفاع متوسط تا نیمه مرتفع مستقر شده اند. بررسی سهم حضور گونه های اندمیک در عناصر نواحی رویشی، غالبیت ناحیه رویشی ایران – تورانی را در منطقه، با حضور و نفوذ شایان توجه عناصر اروپا – سیبری، تایید می کند.

کلیدواژه ها

ارتفاع از سطح دریا, اروپا – سیبری, استان مازندران, ایران – تورانی, رویشگاه, غنای گونه ای, ناحیه رویشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.