مروری بر بازگردانی باتری های لیتیوم-یون به روش هیدرومتالورژی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی متالورژی، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_METALL-19-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین خانمحمدی

دانشگاه سهند

مهدی اجاقی ایلخچی

هیئت علمی دانشگاه سهند

مرتضی فرخی راد

هیئت علمی دانشگاه شهید مدنی

چکیده

در سال های اخیر به دلیل ازدیاد مصرف باتری های لیتیوم-یون در تجهیزات مختلف الکتریکی و الکترونیکی، بازگردانی آنها توجه ویژه ای را به خود جلب کرده است. بازگردانی این باتری ها از دو دیدگاه زیست محیطی و منابع فلزی موجود در آنها امری ضروری تلقی شده و هدف این مقاله نیز مروری بر جایگاه فناوری های بازگردانی این باتری ها می باشد. در کنار انواع روش های بازگردانی، روش هیدرومتالورژی فرآیند تثبیت شده ای برای جداسازی و بازگردانی فلزات بوده و روند بازگردانی با این روش دارای سه مرحله پیش عملیات، لیچینگ و بازیابی نهایی می باشد. در این مقاله علاوه بر توضیح مختصر ساختار و اجزا باتری، انواع روش ها اعم از روش های شیمیایی و فیزیکی مورد استفاده در مراحل پیش عملیات، لیچینگ و بازیابی و همچنین ترکیب این روش ها توضیح داده شده است. عملیات حرارتی، التراسونیک، انحلال و روش های مکانیکی از جمله روش های رایج در پیش عملیات بوده و استخراج حلالی، رسوب دهی، تبلور و الکتروشیمیایی نیز از پرکاربردترین روش ها در بخش بازیابی به شمار می روند. در نهایت دسته بندی انواع تحقیقات انجام شده در زمینه بازگردانی این نوع باتری ها در این مقاله گزارش شده است. تقسیم بندی پژوهش ها دربرگیرنده مطالعات در زمینه بررسی و بهینه سازی هر کدام از مراحل سه گانه روش هیدرومتالورژی و همچنین سنتز الکترودهای جدید است.

کلیدواژه ها

بازگردانی, باتری یونی-لیتیومی, هیدرومتالورژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.