تاثیرعملیات حرارتی بر ساختار و دمای کوری آلیاژ فرومغناطیس نیکل-مس (۴/۷۰-۶/۲۹)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی متالورژی، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_METALL-21-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام محقق پور

پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران، ایران

رضا غلامی پور

دانشیار،مهندسی مواد،پژوهشکده موادپیشرفته و انرژی های نو، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران،

مرجان رجبی

استادیار، فیزیک ماده چگال ،پژوهشکده مواد پیشرفته و انرژیهای نو، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران،

شهاب شیبانی

استاد،علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای،

مجید مجتهدزاده لاریجانی

دانشیار، فیزیک ماده چگال،پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای،

چکیده

آلیاژ Ni-Cu با درصد وزنی (%۶/۲۹-۴/۷۰) توسط کوره ذوب مجدد قوسی تحت خلاء (VAR) ذوب ریزی شد. بررسی یکنواختی نمونه ها با استفاده از آنالیزهای پلاسمای کوپل القایی (ICP) و طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDS) ایدکس حاکی از ایجاد یکنواختی مطلوب بعد از ۴ بار ذوب مجدد می باشد. نتایج بررسی دمای کوری آلیاژ توسط دستگاه مغناطش سنج نمونه ارتعاشی(VSM) تحت تاثیر عملیات حرارتی مختلف نشان دهنده افزایش دمای کوری با گذار آهسته از منطقه دمایی استحاله منظم-نامنظم در دیاگرام فازی و یا گرمایش تا منطقه مذکور می باشد. به این صورت که دمای کوری آلیاژی که بعد از ذوب کوئنچ می شودͦ C ۶۰، آلیاژی که بعد از ذوب به مدت ۲۴ ساعت در دمایͦC ۱۰۰۰ آنیل می شود و سپس در آب کوئنچ می شودͦC ۴۰ و آلیاژی که بعد از ذوب و کوئنچ تا دمایͦC ۷۰ گرم می شود ͦC ۵/۴۵ می باشد. فاصله صفحات متوالی در ساختار کریستالی آلیاژ که با استفاده از دستگاه پراش پرتو ایکس (XRD) محاسبه شد نشان دهنده افزایش ناچیز فاصله صفحات کریستالی در نمونه بدون انجام عملیات حرارتی، در نتیجهی فرآیند خوشه ای شدن است. علاوه بر آن تصاویر حاصل از بررسی مورفولوژی سطحی آلیاژ با استفاده از میکروسکوپ نوری فرآیند خوشه ای شدن در شرایط مذکور را تایید می کند.

کلیدواژه ها

دمای کوری , عملیات حرارتی , همگن سازی , خوشه ای شدن , استحاله منظم-نامنظم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.