تاثیر تغییرات فرکانس در فرآیند رسوب دهی الکتروشیمیایی پالسی بر ترکیب و مورفولوژی پوشش آلیاژ آنتروپی بالای CoCrFeMnNi

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی متالورژی، دوره: 23، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_METALL-23-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه یوسفان

دانشجوی دکترا، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

علی اشرفی

استادیار، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

سید محمود منیرواقفی

استاد، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

اینوت کنستانتین

استاد، موسسه تحقیق و توسعه ملی فلزات غیر آهنی و کمیاب.

چکیده

در این پژوهش تاثیر تغییر فرکانس پوشش دهی از ۲۵۰۰ به ۵۰۰۰ هرتز در سیکل کاری ثابت ۶۰% بر ترکیب و مورفولوژی سطح پوشش لایه نازک آلیاژ آنتروپی بالای CoCrFeMnNi که به روش رسوب دهی الکتروشیمیایی پالسی سنتز شده، مورد بررسی قرار گرفته است. پوشش آلیاژی از یک حمام کلریدی با حلال آلی دی متیل فرم آمید و استونیتریل، بر روی زیر لایه ی مسی، حاصل شده است. تغییرات ریزساختار، ترکیب شیمیایی و مورفولوژی پوشش ها به ترتیب به کمک پراش پرتو ایکس لایه های نازک (GXRD)، طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDS) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از آنالیز EDS نشان داد که تمامی عناصر با موفقیت بر روی زیر لایه مسی رسوب داده شده و با تغییر فرکانس اعمالی (۲۵۰۰ به ۵۰۰۰ هرتز) در سیکل کاری ثابت ۶۰ درصد، ترکیب شیمیایی تغییر کرده است؛ در هر دو حالت آنتروپی اختلاط در حدود J/Kmol ۱۲، در محدوده تشکیل آلیاژ آنتروپی بالا، بوده است. نتایج حاصل از آنالیز GXRD، تشکیل ساختار محلول جامد با شبکه FCC را تایید نمود. در سطح پوشش ایجاد شده در فرکانس ۲۵۰۰ هرتز ذرات به صورت غیر کروی و آگلومره بوده و اندازه کریستالیت­ها در حدود ۲۱۷ نانومتر محاسبه شده است. مورفولوژی پوشش ایجاد شده در فرکانس ۵۰۰۰ هرتز دارای ترک های شاخه ای، برآمدگی ها و تاول های هیدروژنی و همچنین ذرات غیر کروی در سطح پوشش بوده و اندازه کریستالیت­ها در حدود ۱۰۹ نانومتر اندازه گیری شده است.

کلیدواژه ها

آلیاژ آنتروپی بالا, پوشش لایه نازک, رسوب دهی الکتروشیمیایی پالسی, حمام کلریدی, حلال آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.