امکان سنجی استفاده از فناوری بلاک چین در زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز ایران با تمرکز بر بخش بالادست و مطالعه موردی صنعت حفاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی بلاک چین رمز ارزها و اقتصاد جهانی
  • کد COI اختصاصی: BCCWE01_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 731
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کریمی محمدیان

دانشجوی کارشناسی صنعت نفت – دانشگاه صنعتی شریف

احمد تولاییان

دانشجوی دکتری مهندسی سیستم های فضایی- دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

امیر بغلانی

دکتری مهندسی شیمی

چکیده

در جریان توسعه فناوری های مختل کننده صنایع مرتبط با بازارهای اقتصادی بیشتر پذیرش استفاده از این فناوری هارا دارا می باشند. یکی از صنعت های این رویکرد، صنعت نفت و گاز می باشد. امروزه کسب و کارهای حیطه نفت و گاز باتوجه به ادبیات استفاده از شبکه های توزیع شده و غیر متمرکز دچار افزایش پیچیدگی شده اند. چرا که امنیت، صحت وشفافیت اطلاعات در موفقیت این کسب و کارها موثر خواهد بود. ترکیب فناوری بلا کچین با این حوزه می تواند به عنوانیک پارادایم جدید در نظر گرفته شود. در این پژوهش با تمرکز بر زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز در سه بخش بالادست،میان دست و پایین دست به بررسی فرصت های موجود برای استفاده از فناوری بلا کچین در کشور پرداخته شده است.برای بررسی کارکردی و عملیاتی در این صنعت، حوزه حفاری به عنوان یکی از اصلی ترین بخش های بالادست مورد بررسیقرار گرفت. بررسی فرصت های استفاده از فناوری بلاک چین در چهارحوزه معاملات، مدیریت و تصمیم گیری، نظارت وامنیت سایبری نشان داد، این فناوری در مدیریت اطلاعات موثر در شبکه توزیع شده بالادست و به صورت مشخص صنعتحفاری می تواند امنیت، صحت و شفافیت اطلاعات مورد نیاز را در این بازار رقابتی تسهیل نماید. به بیان دیگر در مدیریتداده های دریافتی از طریق سنسورهای اینترنت اشیا، ردیابی تجهیزات مورد استفاده، کنترل دسترسی شرکای همکار و بهاشتراک گذاشتن اطلاعات خود و فعالیت و تصمیم گیری خودکار تجهیزات افزایش اثربخشی محقق خواهد شد. البتهبهره بردای از این فناوری نیازمند زیرساخت های مناسب نیز می باشد که به عنوان یک چالش اصلی به آنها اشاره شده است.

کلیدواژه ها

بلاکچین، بالادست صنعت نفت ایران، مدیریت داده، مدیریت داده در بالادست صنعت نفت ایران، بلاکچین در حفاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.