سیر تطور مقیاس های قرائی در تاریخ قرائات

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های قرآنی، دوره: 26، شماره: 98
  • کد COI اختصاصی: JR_JQR-26-98_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 415
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی محمدی انویق

استادیار دانشگاه ایلام

عبدالهادی فقهی زاده

استاد دانشگاه تهران

چکیده

مقیاس های قرائی همواره در راستای انتخاب قرائت یا قرائات صحیح، مورد توجه دانشمندان اسلامی قرار گرفته است. این مقیاس ها در طول تاریخ به دو گونه کلی قاری محور و قرائت محور وجود داشته است. مقیاس قاری محور در درجه اول، به گزینش قاریان و نه قرائات می پردازد، اما مقیاس قرائت محور به بررسی تک تک کلمات اختلافی در قرائت قرآن بدون در نظر گرفتن قاریان آنها توجه دارد. به طور کلی، مقیاس های قرائی اعم از قاری محور و قرائت محور، سه دوره مهم را در تاریخ قرائات سپری کرده اند: الف- دوره انتخاب قرائت با مقیاس قرائت محور؛ ب- دوره انتخاب قاری با مقیاس قاری محور؛ ج- دوره انتخاب قاری با مقیاس قرائت محور. پژوهش حاضر پس از دسته بندی دوره های مختلف تاریخی در این باره، به بررسی این دوره ها با رویکرد توصیفی تحلیلی پرداخته است.

کلیدواژه ها

مقیاس های قرائی/ مقیاس قرائت محور/ مقیاس قاری محور/ قرائات مشهور/ قرائات شاذ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.