بررسی نقش آیه «فاصدع بما تومر...» در کیفیت دعوت رسول اکرم (ص)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های قرآنی، دوره: 26، شماره: 98
  • کد COI اختصاصی: JR_JQR-26-98_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 581
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم حاصلی ایرانشاهی

دانشجوی دکتری دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

عبدالکریم بهجت پور

دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

سید محمد نقیب

استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

چکیده

خدای متعال در آیه ۹۴ سوره مبارکه حجر به رسول اکرم(ص) فرمان داده است که: «فاصدع بما تومر و اعرض عن المشرکین». قرآن پژوهان مسلمان در خصوص نقش این دستور در کیفیت دعوت به اسلام آراء متفاوتی دارند. مقاله حاضر با بررسی و نقد آراء موجود، به استناد قراینی از آیات، روایات، گزارش های تاریخی و مرتبه نزولی سورهای قرآن کریم، به این نتیجه رسیده که رسول اکرم(ص) از ابتدای بعثت، دعوت خویش را به صورت علنی اعلام نمود و در پی آن، مردان و زنانی به اسلام گرویدند؛ اما آن حضرت به دلیل ترس از آزار مشرکان، مشخصات پیروان خویش را آشکار نمی ساخت. این وضعیت ادامه داشت تا زمانی که آزار مشرکان به نهایت رسید و در این هنگام خدای متعال با نزول این آیه، به آن حضرت دستور داد با مشخص کردن جمعیت مومنان، یکپارچگی جامعه شرک را از میان برداشته و جامعه را به دو قسم اقلیت مومن و اکثریت مشرک تبدیل کند. رویکرد این پژوهش، قرآن محوری است که بر مبنای آن، محکمات دینی (عقل، قرآن، سنت، تجربه، ادبیات، سیره عقلا و متشرعه و ...) بر محور قرآن کریم داور اندیشه ها و عملکردهای دینی است.

کلیدواژه ها

«فاصدع بما تومر»/ پیامبر (ص)/ ترتیب نزول/ اختفا و اعلان دعوت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.