مدل سازی زمین آماری تغییرات دما و فشار در سازندهای مخزنی میدان گازی خانگیران با استفاده از برداشت های درون گمان های و بررسی ارتباطآن با پارامترهای مخزنی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مهندسی شیمی و نفت
  • کد COI اختصاصی: OGPCONF07_146
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا احمدی سماغچه

دانشگاه یزد

حامد قربانپور

شرکت نفت و گاز شرق

چکیده

هدف از این مطالعه شناخت بهتر مخزن و رفتار آن در طول زمان بهره برداری از چاه ها بر اساس داده های دما و فشار بوده است. به اینمنظور از اطلاعات دما و فشار، اطلاعات زمین شناسی و پتروفیزیکی مخزن مزدوران میدان خانگیران استفاده شد. در این راستا بهکارگیری روشهای مدل سازی سه بعدی با استفاده از روش های زمین آماری که علاوه بر تخمین پارامترهای مخزنی مقدار خطای تخمینرا نیز تعیین می کند، می تواند روشی مناسب باشد. لذا با استفاده از روش زمین آماری کریجینگ به روش گوسی و نمایی، مدلهای سهبعدی از مخزن ایجاد و جهت بررسی قطعیت مدل های تخمین زده شده و تحلیل مدل سه بعدی دما و فشار لایه های مخزن مزدوران، ازنمودارهای پتروفیزیکی و اطلاعات زمین شناسی کمک گرفته شد. از مهمترین نتایج این مطالعه بررسی رفتار مخزن در بازه زمانی تولیدگاز از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸ شمسی و معرفی تغییرات معنا دار دما و فشار در گستره میدان بوده است. به این منظور در ابتدا بر اساسمحور تاقدیس و خط فرضی عمود بر آن که از وسط میدان می گذرد، میدان به چهار ربع تقسیم و داده های دما و فشار ۴۲ حلقه چاه براساس شیب گرادیان دما و فشار مخزن، در جهت عمق و در جهت طول و عرض جغرافیایی در یک عمق مبناء برای هر ربع مخزن محاسبهو ترسیم گردید. با توجه به ناهمگن بودن میدان خانگیران در جهت طول و عرض جغرافیایی، میزان روند خاصی در کل میدان برای داده-های دما و فشارمشاهده نگردید و فقط میزان روند داده ها در جهت عمق حذف شد. پس از آن با روش زمین آماری کریجینگ، مدل هایسه بعدی مخزن در نرم افزار SgeMs برای بازه های مختلف زمانی ساخته و رفتار و تغییرات دما و فشاری مخزن مشاهده گردید که درادامه به تفصیل ارائه می شود.

کلیدواژه ها

زمین آمار، مدلسازی، کریجینگ، پتروفیزیک، زمین شناسی، سازند مزدوران، فشار، دما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.