بررسی کاربرد نمودارهای تصویری در تحلیل شکستگی های یک چاه های نفتی واقع در یکی از میادین جنوب غرب ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مهندسی شیمی و نفت
  • کد COI اختصاصی: OGPCONF07_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 407
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمدحسن موسوی فرد

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ، تهران

ناصر عبادتی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ، تهران

حامد رضوی نسب

دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان، آبادان

چکیده

در این مقاله به بررسی کاربرد نمودارهای تصویری در تحلیل شکستگی های یک چاه های نفتی واقع در یکی از میادین جنوب غرب ایرانبر اساس یافته های جدید در خصوص ساختارهای موثر بر کیفیت مخزنی سازند آسماری ارائه شده است . براین اساس، ابتدا نمودارهایتصویری چاه مورد مطالعه در نرم افزار ژئولاگ (نسخه ۷) مورد پردازش و تصحیح قرار گرفت . سپسبر روی این تصاویر، انواع ساختارهایطبیعی و مصنوعی شناسایی و تفسیر گردید و جهت گیری آنها اندازه گیری شد. انواع ساختارهای شناسایی شده در مخزن آسماریعبارتند از : لایه بندی، لایه بندی چلیپایی، استیلولیت های موازی و عمود بر لایه بندی، انواع شکستگی های باز و بسته یا پرشده، و نیزانواع شکستگی های مصنوعی . به منظور بررسی و تحلیل داده های جهت گیری سیماهای ساختاری، انواع نمودارهای آماری (نظیر نمودارگل سرخی) ترسیم گردید . نتایج تحلیل جهت گیری سیماهای ساختاری نشان می دهد که لایه بندی در این چاه تقریبا به صورت افقیاست . به علاوه ، انواع شکستگی های باز (با الگوی ساختاری طولی و عرضی) ، شکستگی های بسته (با الگوی ساختاری طولی) ،شکستگی های احتمالی (با الگوی ساختاری طولی و مورب) ، و نیز انواع استیلولیت ها در این چاه توسعه یافته اند.مقایسه توزیع فراوانی انواع سیماهای ساختاری با نمودارهای تخلخل (نوترون، چگالی و سونیک) مشخصکرد که شکستگی های باز باعثبهبود کیفیت آسماری مخزن شده اند، لیکن استیلولیت ها و شکستگی های پرشده به مقدار زیادی کاهش کیفیت مخزن را به همراهداشته اند. در چاه مورد مطالعه مقدار تخلخل موثر و کل به سمت پایین افزایش یافته که این افزایش در بخش ماسه سنگی غار کاملامشهود است. بررسی ها همچنین نشان داد که بخش ماسه سنگی غار از پتانسیل مخزنی بالایی برخوردار بوده و برای حفاری های جدیدمناسب است. بنابراین، با توجه به تاثیر سیماهای ساختاری بر کیفیت مخزنی سازند آسماری در میدان مورد مطالعه پیشنهاد می شود کههرگونه حفاری آتی با توجه به توزیع و جهت گیری سیماهای ساختاری (به ویژه شکستگی های باز) طراحی شود.

کلیدواژه ها

میدان پازنان ، سازند آسماری، سیماهای ساختاری، کیفیت مخزنی، نمودار تصویری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.