پسماندهای شهری از دیدگاه حقوقی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی کشاورزی، محیط زیست، توسعه شهری و روستایی
  • کد COI اختصاصی: URDCONF07_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 610
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جان بزرگی

دانشجوی دکتری مدیریت منابع انسانی پردیس ارس دانشگاه تهران

زینب علاماتی

دانشجوی دکترای جامعه شناسی اقتصادی و توسعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران

یحیی رنجبران بنه کهل

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری گرایش آمایش سرزمین دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام(ره)

چکیده

اگرچه بکارگیری شیوه های مدرنیته ی مدیریت پسماندها و استفاده از ماشین آلات در بازیافت مواد، همیشه مطرح بوده است و نقش مهمی در رابطه با محیط زیست، حفظ منابع انرژی و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی ایفا نموده است. اما توجه به استانداردها، قوانین و تجارب سایر کشورها در موضوع مدیریت پسماند (تفکیک، آنالیز پسماندها و بازیافت آنها) می تواند بسیار موثر و از نظر اقتصادی کارآمد باشد. این موضوع مشکل خاصی را ایجاد نمی کرد زیرا تعداد و توزیع انسان های موجود بر روی کره زمین به نسبت مساحت آن خیلی اندک بود. اما امروزه به دلیل افزایش تعداد، توزیع و تراکم جمعیت و بدنبال آن تحولات پیش امده در میزان وکیفیت موادمصرفی، معضل تولید و دفع پسماندها به نحوی بارزی گریبان گیر جوامع بشری بویژه در شهرها گردیده است. پسماندها با توجه به کمیت و کیفیت یکی از اثرگذارترین مواد مخرب محیط زیست تلقی می شوند. تا قبل از تصویب قانون مدیریت پسماندها، قانون مشخصی در مورد پسماندها وجود نداشت و برای رفع مشکل از سایر قوانین استفاده می شد. با تصویب قانون مدیریت پسماندها در سال ۸۸ تا حدودی این خلا قانونی رفع گردید. در صورت داشتن برنامه و حقوقی قانونمند می توان از آنها به عنوان یک فرصت طلایی استفاده کرد. آنچه موجب مشارکت فعال آحاد ملت در رفع معضلات محیط زیست و تغییر رفتارها وعادت غیر زیست محیطی می شود، تنها ارتقاء سطح فرهنگ و ایجاد حقوقی قانونمند می باشد حل مشکلات پسماند یک مسئله چند بعدی و پچیده ای را مطرح می کند که نیاز به همکاری و همیاری و تجمیع همه امکانات جامعه (دولت، موسسات خصوصی و عمومی) و به ویژه شهرندان دارد. در این مقاله به بررسی انواع پسماند و قواعد حقوقی آنها پرداخته آنها پرداخته خواهد شد.

کلیدواژه ها

پسماند، محیط زیست، قواعد حقوقی، قانون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.