مدل سازی هیدرولوژیکی مناطق شهری حوضه آبریز دجله و فرات با استفاده از مدل ARC SWAT در محیط جی آی اس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی کشاورزی، محیط زیست، توسعه شهری و روستایی
  • کد COI اختصاصی: URDCONF07_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 388
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید عیسی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی ( GIS )، دانشگاه تهران، تهران ایران

زهرا علی بیگی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، تهران ایران

چکیده

بسیاری از حوضه های آبریز در کشور های جهان فاقد ایستگاه های هیدرومتری کافی می باشند. همچنین به علت کمبوده داده های هیدرولوژیکی در اغلب ایستگاه ها، مدل سازی حوضه های آبریز نقش مهمی در توسعه منابع آب داشته و از عدم قطعیت بالایی برخوردار می باشد. در پژوهش حاضر از مدل ARC SWAT در نرم افزار ARC GIS برای مدل سازی حوضه آبریز حوضه دجله و فرات استفاده شد. برای تحلیل حساسیت، واسنجی، قطعیت، عدم قطعیت و اعتبار سنجی مدل از نرم افزار آماری spss استفاده شد. آمار دبی ایستگاه هیدرومتری حوضه دجله و فرات برای واسنجی و اعتبار سنجی مدل، در نرم افزار آماری spss مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. مدل با استفاده از داده های بارش، درجه حرارت کمینه، درجه حرارت بیشینه، و رطوبت نسبی روزانه در مقیاس زمانی از ایستگاه باران سنجی و سینوپتیک حوضه برای سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ برای یک دوره آماری ۴ ساله استفاده گردید. برای واسنجی مدل ARC SWAT در نرم افزار آماری spss از شاخص های عدم قطعیت، ضریبتعیین، انحراف استاندارد، سطح معنا داری و ضریب فیشر سندکور استفاده شده است. نتایج شاخص عدم قطعیت برای سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ به ترتیب ۸ / ۰ ،٪ ۳۰ / ۰ ٪ و ۵ / ۰ ٪ بوده است و شاخص ضریب تعیین حوضه آبریز در طی دوره ذکر شده به ترتیب ۰۱۱۴ / ۰ ،٪ ۵۵۷۸ / ۰ ٪ و ۱۵۵۱/ ۰ ٪ را نشان داد. و شاخص انحراف استاندارد عدد ۰/۹۷% ، ۷/۰۷% و ۱/۰۹% بوده است. شاخص سطح معنی داری برای این دوره سه ساله عدد ۸۷ / ۰ % را نشان داد. در حالی که ضریب فیشر سندکور به عنوان یکی از شاخص های مهم اعتبار سنجی حوضه آبریز برای سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ عدد ۹۱ / ۰ % را نشان داد.

کلیدواژه ها

مدل هیدرولوژیکی ARC SWAT ، ضریب تعیین، SPSS ، حوضه آبریز دجله و فرات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.