بررسی و تحلیل وقوع تصادفات در شهر یزد با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: چهارمین همایش ملی کاربرد مدلهای پیشرفته تحلیل فضایی (سنجش از دور و GIS) در آمایش سرزمین
- کد COI اختصاصی: GISLS04_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 463
نویسندگان
دانشیار ، گروه سنجش ازدور و GIS واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
چکیده
ایمنی عابرین پیاده در شبکه های شهری طی سال های اخیر، تبدیل به یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران ترافیکی شهرهای بزرگ جهان شده است. شناسایی نقاط حادثه خیز تصادفات به همراه اطلاعات جانبی به منظور در بهتر روندهایی که در این نقاط اتفاق می افتد، جهت تخصیص مناسب منابع در راستای بهبرد سطح ایمنی شبکه های حمل و نقل ضروری می باشد. از آنجا که گسترش شهرنشینی و همچنین افزایش جمعیت، منجر به ازدیاد خودروهای شخصی شده و گسترش استفاده از خودروها، منجر به افزایش تعداد تصادفات درون شهری گردیده است، لذا بایستی اقداماتی جهت کاهش تصادفات صررت پذیرد. از این رو اهمیت تحلیل نقاط حادثه خیز برای راهنمایی و رانندگی، شهرداری ها و سازمان های مرتبط با ایمنی ترافیک بسیار بالا می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی از نرع پیمایشی می باشد. اهداف این مطالعه؛ شناسایی پارامترهای تاثیرگذار و محاسبه میزان اهمیت و تاثیرگذاری هر یک از عرامل مرثر در تصادفات تقاطع ها و همچنین؛ مشخص کردن امن ترین و نامن ترین تقاطع ها با توجه به تحلیل های صورت گرفته، در شهر یزد طی سال های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹ می باشد. روش کار به این ترتیب بود که اطلاعات و آمار مربوط به نقاط حادثه خیز منجر به تصادف از پلی راهنمایی و رانندگی فرماندهی انتظامی استان یزد جمع آوری شد. سپس اقدامات اولیه در مورد داده های خام برای استفاده از نرم افزار ArcGIS انجام یافت و با استفاده از نرم افزار یاد شده نسبت به تحلیل داده ها اقدام گردید.کلیدواژه ها
ایمنی ترافیک، نقاط حادثه خیز، تصادفات، شهر یزد Arc GISمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.