مدل سازی ریاضی رسوب دهی رودخانه ( مطالعهی موردی : رودخانهی نکا )

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: هفتمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه
  • کد COI اختصاصی: IREC07_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1736
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده ابراهیمی کرمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی زراعی دانشگاه مازندران، ساری

حسن گلمایی

استادیار دانشکده مهندسی زراعی دانشگاه مازندران ، ساری

میرخالق ضیاء تبار احمدی

استاد دانشکده مهندسی زراعی دانشگاه مازندران ، ساری

فرج ا... نوروزی

کارشناس ارشد مهندسی منابع آب ، آب منطقه ای مازندران ، ساری

چکیده

شبیه سازی تغییرات مقاطع عرضی و رسوب دهی در دوره ی زمانی معین ، مهم ترین موضـوع در مهندسـی رودخانـه است . تغییر مکانی رسوب دهی ، ته نشینی رسوب و فرسایش را سبب می شود . مطالعهی رسـوب دهـی و تغییـرات آبراهه ممکن است توسط مدل فیزیکی ، مدل ریاضی و یا هر دو انجام شود . مدل های ریاضی آبراههی فرسایش پذیر همگام با گسترش مطالعات فیزیکی فرایندهای رسوب و روش های محاسبه ی مربوط به آن گسترش یافـت . در ایـن مقاله رسوب دهی درشت دانه ( ماسه و شن ) با استفاده از مدل سازی ریاضی تغییرات فاصله ای و زمـانی خـصوصیات رسوب در رودخانه ی نکا و برای اثرات سیلاب با دوره بازگشت های مختلف 25 ، 50 ، 100 و 200 ساله انجام شد . نتـایج شبیه سازی جهت تعیین بازه هایی از رودخانه که در معرض فرسایش و رسوب گذاری هستند ، مفید می باشد . نتایج نشان داد که رسوب دهی رودخانه ی نکا در جهت پایین دست افزایش می یابد . مقدار رسوب دهـی بـرای سـیلی بـا دورهی با زگشت 200 سال ، 152000 تن و برای سیلاب با دوره ی بازگشت های کم تر ، مقدار رسوب دهـی کـاهش می یابد . همچنین تحقیق بیان می کند که چگونه فرسایش و پرشدگی بستر آبراهه همراه با تغییرات مهمی در عـرض آبراهه است، که ممکن است به طور قابل توجهی در ذخیره ی رسوب اثر بگذارد . لـذا بـازدهی رسـوب مـی توانـد بـا استفاده از مدل مرز متحرک ، در مقابل مدل بستر متحرک ، تعیین شود

کلیدواژه ها

رسوب دهی ، رودخانهی نکا ، فرسایش ، رسوب گذاری ، مدل مرز متحرک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.