ارزیابی ریسک سود واحدهای پرواربندی گوساله در ایران: رویکرد ارزش در معرض ریسک (VaR)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دوره: 35، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEAD-35-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا مرادی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ارومیه

عذرا جوان بخت

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه.

حامد خلیل وندی بهروزیار

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه.

چکیده

تولیدکنندگان در طول زمان با ریسک­های بالایی در ارتباط با بازده تولید مواجه می باشند. بی­اطمینانی از سود بدست آمده در این واحدها، سرمایه گذاران را بی­انگیزه و جذب سرما­یه را با مشکل روبرو می­کند. به طور کلی معیارهای اندکی برای اندازه­گیری و پیش­بینی­ ریسک سود واحدهای کشاورزی وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی و ارزیابی ریسک سود صنعت پرواربندی با استفاده از معیار ارزش در معرض ریسک انجام گرفت و برای این منظور از تکنیک شبیه­­سازی مونت­کارلو بهره گرفته شد. داده­ها و اطلاعات به کار رفته در این تحقیق، از طریق پایگاه های اطلاعاتی شرکت سهامی پشتیبانی امور دام، بانک مرکزی ایران و بخشی از داده­ها به صورت مصاحبه با محققان و متخصصین تغذیه دام و بازار نهاده­های کشاورزی جمع آوری شدند. این داده ها، شامل قیمت هفتگی نهاده­های خوراک دام و محصول طی سال های ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۷ می­باشد که از افزونه @Risk جهت تجزیه و تحلیل آنها استفاده شده است. نتایج به دست آمده، نشان می دهد که ارزش در معرض ریسک هفتگی هر راس گوساله­پرواری در سطح ۹۵ درصد، با استفاده از داده­های ۱۴ ساله مذکور ۳۰۲۱۰۸ ریال است و انتظار می­رود در هفته بعد ازبرآورد مدل با احتمال تنها ۵% ضرری بیشتر از این مقدار وجود نداشته باشد. مبلغ محاسبه شدهVaR  برای هر راس گوساله در هر هفته، رقم اندکی نمی باشد و ریسک بالای سود را در این صنعت نشان می دهد. همچنین موثرترین عوامل بر سود واحدهای پرواربندی در ایران، به ترتیب قیمت نهاده گوساله، ذرت و یونجه می باشند. بنابراین به منظور کاهش ریسک سود واحدهای پرواربندی کنترل بازار این نهاده­ها توصیه می­گردد.

کلیدواژه ها

ارزش در معرض ریسک, ایران, پرواربندی گوساله, ریسک سود, شبیه سازی مونت کارلو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.