شناسایی نشانگرهای مورفولوژیکی و مولکولی موثر در تمایز و شناسایی رقم های تجاری و ژنوتیپ های امیدبخش درخت به (Cydonia oblonga Mill.‎)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 52، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-52-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید عبداللهی

دانشیار، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

مهدی علیپور

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران

مهسا خرمدل آزاد

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

امیر عباس تقی زاده

دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

چکیده

طی برنامه­های اصلاحی انجام شده روی درخت به، دو رقم معرفی­شده ویدوجا و بهتا، و سه ژنوتیپ امیدبخش اصفهان-۲، اصفهان-۳ و اصفهان-۵ گزینش شده است. در این تحقیق به تعیین نشانگرهای مورفولوژیک و مولکولی اختصاصی درتمایزآنها پرداخته شد. ارزیابی مورفولوژیک براساس ۳۸ صفت توصیف گر آزمون­های تمایز، یکنواختی و پایداری (DUS) و ارزیابی مولکولی براساس نشانگر SSR، با استفاده از ۱۵ جفت آغازگر سیب و گلابی انجام شد. تجزیه خوشه­ای روی صفات مورفولوژیک و الگوی باندی حاصل از نشانگر SSR، بیانگر تمایز کلیه رقم ها و ژنوتیپ های مورد بررسی از یکدیگر بود. در میان صفات توصیف گر، صفات قدرت و عادت رشد، رنگ شاخه و نحوه اتصال جوانه­ها، اندازه و مواج­بودن حاشیه برگ، رنگ شکوفه و خصوصیات میوه به عنوان کلیدی­ترین صفات در تمایز رقم ها بود. رقم اصفهان براساس عادت رشد درخت و شاخه و فرم میوه، رقم ویدوجا براساس فرم درخت، مواج بودن حاشیه برگ و رنگ شکوفه و زمان­گلدهی و اصفهان-۲، اصفهان-۳، بهتا و اصفهان-۵، به ترتیب براساس صفات فرم میوه، فاصله جوانه از شاخه، گردن میوه و رنگ سبزقهوه­ای شاخه متمایز بودند. در نشانگرهای مولکولی تعداد ۱۰ آلل چند شکلو متوسط آلل ۳/۳ به ازای هر مکان ژنی مشاهده شد. بیش­ترین تعداد باند و شاخص PIC با استفاده از آغازگرهای CH۰۵d۰۴، CH۰۴a۱۲ و CH۰۲b۱۰ به دست آمد. آغازگرهای CH۰۴a۱۲، CH۰۵d۰۴ و Ch۰۲b۱۰ بیش­ترین قدرت تمایز رقم ها و ژنوتیپ های امیدبخش را را داشتند، به صورتی که جمعا آغازگرهای NH۰۱۵a، CH۰۴a۱۲ و NB۱۰۳a همراه با یکی از جفت آغازگرهای CH۰۱d۰۸، CH۰۵d۰۴ و یا NH۰۱۱b قادر به تمایز همگی رقم های مورد بررسی بودند.

کلیدواژه ها

توصیف گر UPOV, صفات مورفولوژیک, نشانگر توالی های ساده تکراری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.