ارزیابی ویژگی های میکروبی، آنتی اکسیدانی، درجه پروتئولیز و قدرت مهار آنزیم بازدارنده آنژیوتنسین در ماست تولید شده با آغازگرهای همراه جدا شده از ماست های سنتی ایرانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه میکروب شناسی مواد غذائی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFM-8-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا سلطانی

دانشگاه فردوسی مشهد

محمد باقر حبیبی نجفی

گروه علوم و صنایع غذایی- دانشگاه فردوسی مشهد

رضا حاجی محمدی فریمانی

بخش علوم و مهندسی صنایع غذایی - دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

چکیدهبرای تولید ماست معیارهای متعددی مورد توجه است که انتخاب آغازگر و کمک آغازگر مناسب یکی از مهمترین این معیارها می باشد. هدف از این پژوهش اندازه گیری میزان پروتئولیز، مهار ACE، خاصیت میکروبی و آنتی اکسیدانی ماست تولیدشده توسط آغازگر تجاری به همراه کمک آغازگرهای بومی جداشده از ماست های سنتی و مقایسه آنها بود. ابتدا با استفاده از پنج سویه لاکتوباسیلوس لاکتیس، دو سویه لاکتوباسیلوس هلویتیکوس، یک سویه لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه دلبروکی، دو سویه پدیوکوکوس پنتوساسئوس و یک سویه ویسلا سیباریا، ۴۰ نمونه ماست تولید شد و به مدت ۲۰ روز در دمای ۵ درجه سلسیوس نگهداری شد. سپس، ماست های حاصل از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی (pH و اسیدیته) و میکروبی، درجه پروتئولیز، خاصیت مهار ACE و خاصیت آنتی اکسیدانی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از کمک آغازگرهای بومی به طور معنی داری (۰۵/۰> P)، موجب افزایش میزان پروتئولیز، خاصیت مهار ACE و فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه ها گردید. میزان پروتئولیز در ماست با افزایش زمان نگهداری تا روز پانزدهم افزایش یافت (۰۵/۰> P)، اما پس از آن این روند شروع به کاهش نمود. همچنین با گذشت زمان نگهداری، تاثیر مشابهی برای خاصیت مهار ACE و فعالیت آنتی اکسیدانی مشاهده شد. بر اساس نتایج حاصل، نمونه های ماست حاوی سویه های لاکتوباسیلوس لاکتیس و لاکتوباسیلوس هلویتیکوس دارای بیشترین امتیاز از نظر خاصیت مهارکنندگیACE (۴۷ درصد) و خاصیت آنتی اکسیدانی (۵۸ درصد) نسبت به سایر سویه ها بودند. در کل، آغازگرهای همراه با تاثیر زیادی که بر میزان فعالیت مهار ACE و خاصیت آنتی اکسیدانی دارند، می توانند برای تولید محصولات لبنی فراسودمند مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

ماست, پروتئولیز, ACE-inhibitory, کمک آغازگرهای بومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.