تاثیر مقادیر مختلف عناصر ازت، فسفر و پتاس بر پروفیل اسیدچرب، درصد روغن و عملکرد دانه کتان روغنی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-23-2_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال سادات اسیلان

دانشیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

به منظور بررسی اثر عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر پروفیل اسیدهای چرب، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن گیاه کتان، رقم Lirina، آزمایشی در سال ۱۳۹۸ به صورت فاکتوریل در پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی واقع در هشتگرد، استان البرز اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی مقادیر نیتروژن خالص شامل ۳۰، ۶۰ و ۹۰ کیلوگرم در هکتار از منبع اوره (۴۶ درصد نیتروژن)، مقادیر فسفر خالص شامل ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار از منبع سوپر فسفات تریپل (۴۶ درصد فسفر) و مقادیر پتاسیم خالص ۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار از منبع سولفات پتاسیم (۵۰ درصد پتاسیم) بود. نتایج نشان داد بیش ترین مقدار اسید لینولنیک (۹۹/۴۳ درصد) و اسید لینولئیک (۶۸/۱۷ درصد) و اسید پالمتیک (۰۲/۶ درصد) با کاربرد ۳۰ کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و ۴۰ کیلوگرم در هکتار کود فسفر حاصل شد. بیش ترین مقدار اسید اولئیک (۴۹/۲۷ درصد) و اسید استئاریک (۲۵/۵ درصد) با مصرف ۳۰ کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به دست آمد. بالاترین عملکرد دانه در هکتار (۲۸/۲۳۸۴ کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن (۱۹/۹۳۹) به ترتیب با مصرف ۹۰، ۱۲۰ کیلوگرم در هکتارنیتروژن و فسفر حاصل شد. البته این ترکیب کودی اختلاف معنی دار آماری با ترکیب کودی ۹۰ و ۸۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن و فسفر نشان نداد. هم چنین براساس نتایج حاصل از این پژوهش درصد روغن تحت تاثیر مقادیر کودی قرار نگرفت.

کلیدواژه ها

اسید لینولنیک, تغذیه گیاهی, دانه های روغنی, سطوح کودی, عملکرد روغن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.