تاثیر محلول پاشی با اسیدآسکوربیک، اسید سالیسیلیک و متانول بر ویژگی های فیزیولوژیک و کاهش خسارت تاخیر کاشت کلزا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCI-23-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداحمد کلانتراحمدی

استادیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.

جهانفر دانشیان

استاد، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ایران.

چکیده

این آزمایش به صورت کرتهای یک­بار خردشده در قالب طرح آماری بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال زراعی (۱۳۹۲-۹۴) در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول اجرا شد. در کرت­های اصلی سه تاریخ کاشت ۱۵ آبان ماه، ۵ آذرماه و ۲۵ آذرماه و در کرت­های فرعی اسید آسکوربیک با غلظت ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ میلی گرم در لیتر، سالیسیلیک اسید با غلظت ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ میکرومولار، متانول با غلظت ۱۰، ۲۰ و ۳۰ درصد حجمی و شاهد به صورت محلول پاشی با آب مقطر مقایسه شد. اثر تاریخ کاشت و محلول پاشی و هم چنین اثر متقابل آن ها بر میزان پرولین، قندهای محلول، تعداد خورجین در بوته و عملکرد دانه در سطح ۱% معنی­دار بود. مقایسه میانگین­های اثر متقابل تاریخ کاشت ومحلول پاشی نشان داد که بیش ترین تعداد خورجین در بوته (۹۶/۶۸) در تاریخ کاشت اول و محلول پاشی اسید آسکوربیک (۳۰۰ میلی گرم در لیتر) تشکیل شد. از نظر عملکرد دانه بین تاریخ کاشت­های مختلف تفاوت معنی­داری وجود داشت و عملکرد دانه در تاریخ کاشت­های دوم و سوم در مقایسه با تاریخ کاشت اول به ترتیب به میزان ۱۴ و ۳۰ درصد کاهش یافت. هرچند محلول پاشی با تیمارهای آزمایشی در تمامی تاریخ  کاشت­ها موجب افزایش معنی­دار عملکرد دانه شد، اما کاربرد اسید آسکوربیک با غلظت ۳۰۰ میلی گرم در لیتر در تاریخ کاشت های اول و سوم و اسید سالیسیلیک با غلظت ۲۰۰ میکرومول و متانول (۱۰ درصد) در تاریخ کاشت دوم قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

پرولین, تاریخ کاشت, عملکرد دانه, قندهای محلول, گرما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.