تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی، استقامتی و موازی بر مقادیر سرمی CTRP-۱۲، فورین، KLF-۱۵، پروفایل لیپیدی و مقاومت به انسولین در مردان چاق غیرفعال

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی ورزشی، دوره: 13، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_JSP-13-49_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجم الدین اسپندار

کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

اصغر توفیقی

دانشیار فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

جواد طلوعی آذر

دانشیار فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

محمد حسن خادم انصاری

استاد بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

آدیپوکاین ها و بیومارکرهای التهابی، تسهیل کننده اثرات تخریبی چاقی نظیر مقاومت به انسولین هستند که در القای بیماری متابولیکی تقش بسزایی دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ۸ هفته تمرین مقاومتی، استقامتی و موازی بر مقادیر سرمی CTRP-۱۲، فورین، KLF-۱۵ و مقاومت به انسولین در مردان چاق غیر فعال بود.۴۰ مرد چاق غیرفعال (۴۵۳۰ سال، BMI≥۳۰) به طور تصادفی در ۴ گروه، تمرین مقاومتی، تمرین استقامتی، تمرین موازی و کنترل تقسیم بندی شدند. گروه های تمرینی به مدت ۸ هفته، سه جلسه در هفته به تمرینات ویژه پرداختند. مقادیر سرمی CTRP-۱۲، فورین و KLF-۱۵ با استفاده از کیت به روش ELISA اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری t همبسته و ANOVA در سطح معنا داری (۰۵/۰ ≥p) استفاده شد. نتایج آزمون t همبسته نشان داد که مقادیر KLF-۱۵ گروه های تمرین هوازی (p=۰.۰۰۶) و موازی (p=۰.۰۳۶) به طور معناداری افزایش یافت. در حالی که، مقادیر فورین در این دو گروه کاهش معنا داری نشان داد (به ترتیب: p=۰.۰۰۱ p=۰.۰۴۴). مقادیر CTRP-۱۲ نیز تنها در گروه تمرین موازی افزایش معنا داری (p=۰.۰۲۳) داشت. تمرین هوازی (p=۰.۰۰۹) و موازی (p=۰.۰۰۶) به طور معناداری مقاومت به انسولین را کاهش دادند. در بررسی بین گروهی تمرین هوازی تغییرات معنا داری در KLF-۱۵ (p=۰.۰۳۹ و F=۳.۰۹۰) و فورین (p=۰.۰۳۱ و p=۳.۲۹۷) نسبت به گروه کنترل ایجاد کرد. به نظر می رسد استفاده از تمرینات هوازی و به ویژه تمرینات موازی تاثیرات بهتری بر پروفایل لیپیدی و همچنین آپریگولیشن آدیپوکاین های ضد التهابی جدید نظیر KLF-۱۵ و CTRP-۱۲ و همچنین دانرگولیشن آدیپوکاین التهابی فورین داشته باشد.

کلیدواژه ها

تمرین مقاومتی, تمرین استقامتی, تمرین موازی, CTRP-۱۲, فورین, KLF-۱۵

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.