بررسی و تحلیل علل مشارکت شهروندان و گردشگران در حفاظت از محیط زیست (مطالعه موردی: شهرستان محمودآباد )

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-18-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر فتاحی

دانشجوی دکتری، گروه جغرافیا، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران.

لیلا ابراهیمی جمنانی

استادیار، گروه جغرافیا، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران.

فاطمه زلفعلی پورفر

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت ورزشی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران.

چکیده

در دهه های اخیر، موضوع مشارکت مردم و گردشگران در حفاظت از محیط زیست، توجه مدیران شهری را برای افزایش کارایی، انسجام و رضایت شهروندان برانگیخته است. هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل علل مشارکت شهروندان و گردشگران در حفاظت از محیط زیست است. پژوهش، از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی و به روش کیفی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری و محیط زیست بودند. روش نمونه گیری کیفی، غیرتصادفی از نوع هدفمند و در دسترس بود. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته حضوری با ۲۹ نفر تا رسیدن به مرحله اشباع نظری ادامه یافت. نتایج نشان داد ۶ عامل (آموزش، مدیریت، برنامه ریزی، اطلاع رسانی، احساس مالکیت، اجتماعی) مشارکت شهروندان و گردشگران در حفاظت از محیط زیست شناسایی گردید. با توجه به جایگاه و اهمیت فراهم سازی و تسهیل فرایندها برای مشارکت بیشتر شهروندان و گردشگران در حفاظت از محیط زیست، به نظر می رسد که این پیشنهادها می توانند مفید باشند: ۱- افزایش آگاهی های محیط زیستی از طریق آموزش برای کلیه ذی نفعان، علاقه مندان، برنامه ریزان، سیاست گذاران، شهروندان و گردشگران توضیح داده شود. ۲- شرایط محیط زیست و روند تغییرات آن و علل ریشه ای، نتایج و پیامدهای حاصل بر جامعه و اقتصاد و اکوسیستم های منطقه محمودآباد بررسی شود. ۳- پشتیبانی و ارتقای کیفیت تصمیم گیری ها، سیاست گذاری ها و طرح/برنامه ریزی فعالان محیط زیست و شهروندان و گردشگرانی که خواهان مشارکت در حفاظت از محیط زیست هستند. ۴- در تمام سطوح جامعه در خصوص مسائل قریب الوقوع زیست محیطی و اکوسیستمی شهرستان محمودآباد اطلاع رسانی گسترده صورت گیرد.

کلیدواژه ها

مشارکت شهروندان, مشارکت گردشگران, حفاظت از محیط زیست, شهرستان محمودآباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.