تخمین زمان بازچرخش آب در پیکره های آبی نیمه بسته با رویکرد توده ای و گسترده (مطالعه موردی: خلیج چابهار)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی دریا، دوره: 17، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_MARIN-17-33_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی زنگانه

Department of Civil Engineering, Faculty of Engineering, Golestan University, Aliabad Katoul Golestan, Iran/ Hydroinformatic Research group, Environmental Hazard Research Institute, Golestan University, Gorgan

چکیده

یکی از مهمترین پارامترها در طراحی پروژه­ های توسعه سواحل با رویکرد طرحی سازگار با محیط زیست دریا، تخمین زمان باز چرخش آب در پیکره ­های آبی نیمه بسته مانند خلیج چابهار می­باشد. به همین منظور، در این مقاله چگونگی زمان باز چرخش آب در خلیج چابهار که از مسائل روز کشور ایران بوده با استفاده از دو رویکرد توده­ای و گسترده مورد بررسی قرار گرفت. نحوه کار به این صورت بود که در ابتدا به مدل­سازی جریان در داخل خلیج مذکور با استفاده از مدل MIKE ۲۱ ماژول FM پرداخته شد. سپس با استفاده از داده­ های استخراجی از مدل هیدرودینامیک مذکور و روش­های تجربی ارائه شده به تخمین زمان باز چرخش آب در این خلیج اقدام شد. نتایج نشان داد که مدت زمان باز چرخش کل آب در خلیج چابهار توسط روش استامو و همکاران (۲۰۰۷) و زیمرمن (۱۹۸۱) معادل ۷ روز می­باشد که روش­ های موردنظر روش­ های تخمینی یا توده­ای می­ باشند. این در حالی است که بررسی پهنه بندی زمان بازچرخش آب که در رویکردی گسترده مورد استفاده قرار می­گیرد میزان زمان بازچرخش آب بسته به محل مورد بررسی از ۵ تا ۱۲۰ روز می­باشد. این مساله مبین اهمیت این دیدگاه در توسعه هر پروژه ساحلی در این منطقه است که باید مد نظر طراحان قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Estimation, Flushing time, Water bodies, Chabaher Bay, تخمین, زمان بازچرخش, پیکره های آبی, خلیج چابهار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.