ترکیب شیمیایی کانی ها و دما-فشارسنجی پریدوتیت های افیولیت های کردستان، زاگرس، غرب ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-28-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاد کریمی

دانشگاه سیستان و بلوچستان زاهدان

علی احمدی

دانشگاه سیستان و بلوچستان زاهدان

عبدالرضا پرتابیان

دانشگاه سیستان و بلوچستان زاهدان

چکیده

کانی شناسی و زمین دما-فشارسنجی پریدوتیت ها در مجموعه افیولیتی مریوان – کامیاران به عنوان بخشی از افیولیت های نئوتتیس در رشته کوه زاگرس، غرب ایران، بررسی شد. نمونه های مورد بررسی شامل انواع پریدوتیت های گوشته ای و پوسته ای هستند. نتایج ریزپردازش الکترونی پریدوتیت ها نشان می­دهد که الیوین از نوع فورستریت (Fo۸۸ - Fo۹۲)، کلینوپیروکسن از نوع اوژیت دیوپسیدی (En۴۸-۵۶ Fs۳-۶ Wo۳۹-۴۹) و ارتوپیروکسن از نوع انستاتیت (En۹۰-۹۱). عدد کرم (Cr#) و عدد آلومینیم (Al#) در اسپینل های پریدوتیت های گوشته ای به ترتیب ۳۳-۵۹ و ۴۱-۶۷ هستند. Cr# و Al# در اسپینل های پریدوتیت های پوسته ای نیز بترتیب ۶۷-۹۸ و ۲-۳۲ هستند. محاسبات زمین دما-فشارسنجی برای پریدوتیت های گوشته ای دمای متوسط ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد و فشار متوسط ۱۴ کیلوبار را نشان می دهد. پریدوتیت های پوسته ای در دمای۹۰۰ درجه سانتی گراد و فشار ۷ کیلوبار تشکیل شده اند. دو ترکیب شیمیایی متمایز برای کانی های پریدوتیت های گوشته ای افزون بر تاکید بر وجود دو نوع پریدوتیت گوشته ای در منطقه، بیانگر احتمال اثر برهمکنش مذاب-سنگ بر پریدوتیت های گوشته ای منطقه است.    

کلیدواژه ها

Peridotite, thermobarometry, Tethys, ophiolite, Zagros., پریدوتیت؛ دمافشارسنجی؛ تتیس؛ افیولیت؛ زاگرس.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.