کانی شناسی، دگرسانی، زمین شیمی و بررسی میانبارهای سیال منطقه اکتشافی مس - طلا بالازرد، جنوب غرب نهبندان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 29، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-29-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الله میری بیدختی

Department of Geology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

علیرضا الماسی

Department of Geology, Faculty of Sciences, Lorestan University, Khoram Abad, Iran

محمدحسن کریم پور

Department of Geology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

سید احمد مظاهری

Department of Geology, Faculty of Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

چکیده

منطقه اکتشافی بالازرد در ۱۲۰ کیلومتری جنوب غرب نهبندان در استان خراسان جنوبی در بخش مرکزی کمربند آتشفشانی-ماگمایی قطعه لوت واقع است. نفوذ یک توده گرانیتوئیدی به درون سنگ­های ریولیتی و آندزیتی منجر به دگرسانی و کانی­سازی شده است. پهنه­­های دگرسانی شامل آرژیلیک، سریسیت-آرژیلیک، سیلیس-آرژیلیک، پروپلیتیک و آرژیلیک پیشرفته هستند. کانی­سازی سولفیدی و اکسیدی به صورت افشان، رگچه­ای، برش گرمابی و رگه­­های سیلیسی- کربناتی رخ داده است. داده­های رادیو ایزوتوپی و زمین شیمیایی سازگار  با ماگمای وابسته به فرورانش بوده که در کرانه قاره­ای فعال تشکیل شده است، این داده­ها همچنین بیانگر آغشتگی ماگما با پوسته بالایی طی صعود است. بر پایه ریزدماسنجی سیال­های درگیر در رگه کوارتزی طلادار، مقادیر دمای همگن شدگی از ۳۸۵ تا۵۵۰ درجه سانتیگراد و  شوری متوسط از ۱/۷ تا۲۱ درصد وزنی معادل NaCl به دست آمد که بیانگر رخداد آمیختگی سیال­های کانه­ساز است. بررسی­های زمین­شناسی، کانی­شناسی، دگرسانی، سیال­­های درگیر و زمین­شیمی در منطقه بالازرد بیانگر رخداد دو نوع کانی­سازی فراگرمایی با درجه سولفیدشدگی بالا و پورفیری است.

کلیدواژه ها

Mineralization, geochemistry, fluid inclusions, Balazard prospecting area, Lut block., کانی شناسی؛ زمین شیمی؛ میانبارهای سیال؛ منطقه اکتشافی بالا زرد؛ قطعه لوت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.