بررسی الگوی گسترش کالبدی-فضایی شهرهای اقماری پیرامون کلان شهرها با مدل آنتروپی شانون و مدل هلدرن(مطالعه موردی روستا شهر مریانج)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنفرانس ملی معماری، عمران، شهرسازی و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU01_0406
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 442
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رحمانی

استادیار گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان.دکترای برنامه ریزی شهری و دکترای برنامه ریزی گردشگری،

محمدرضا فدایی

دانشجوی دکتری جغرافیا،دانشگاه آزاداسلامی واحد ملایر،همدان شهرداری مدیریت بحران

حسن رمضانی

دانش آموخته جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری،کارشناس مسئول امور فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهداری همدان

بهاره صدیقی

دانشجوی کارشناسی مهندسی شهرسازی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

چکیده

در دهه های اخیر ، شهرنشینی بر شهرسازی مقدم شده و رشد شهری و توسعه فیزیکی شهرها به یکی از مهمترین مسائل تبدیل گشته است هرچند باید اذعان داشت در شکل توسعه کالبدی وفضایی شهرها بر اساس اندازه و جمعیت آنها تفاوت های عمده ای دیده می شود. هدف این تحقیق شناخت الگوی فیزیکی و نحوه گسترش روستا-شهرها در سال های اخیر است.این تحقیق تحقیقی کاربردی است.روش تحقیق استفاده شده از نوع مطالعه اسنادی است که در آن اسناد ساخت و ساز نواحی شهرداری مورد بررسی قرار گرفته شده است . محقق در این تحقیق به دنبال بررسی گسترش کالبدی-فضایی روستا-شهر مریانج است.در بررسی صورت گرفته با استفاده از مدل آنتروپی شانون و مدل هلدرن به تحلیل این موضوع پرداخته و به این نتیجه رسیدیم با توجه به اینکه مقدار آنتروپی شهر مریانج در سال ۱۳۸۵ برابر با ۰/۶۹۲۴ بوده است ، نزدیک بودن مقدار آنتروپی به مقدار حداکثر (۰/۶۹۳۱) نشانگر رشد پراکنده (اسپرال) گسترش فیزیکی شهر است . در حالی که مقدار آنتروپی در سال ۱۳۹۵ در این شهر برابر با ۱/۲۷۵۷ محاسبه شده است و این مقدار در حال فاصله گرفتن از مقدار حداکثر است، این امر نشان می دهد که طی ۵ سال اخیر رشد بدقواره و اسپرال شهر کاهش یافته است. اما در کل بر اساس برداشت های میدانی محقق این نتیجه حاصل شد که علی رغم کاهش وسعت شهر در طرح های پیشنهادی، میزان ساخت و ساز پراکنده در محدوده شهر افزایش پیدا کرد و شهر دارای رشدی بدقواره و اسپرال است.

کلیدواژه ها

روستا-شهر، مریانج ، گسترش فیزیکی، آنتروپی شانون، مدل هلدرن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.