کنترل بحران ها در مدیریت شهری نوین

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنفرانس ملی معماری، عمران، شهرسازی و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU01_0223
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 461
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین خلیلی فرد

کارشناس ارشد جغرافیا برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد سمنان

محبوبه امیدی

کارشناس ارشد مهندسی عمران ،دانشگاه شهرکرد

چکیده

با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن این حوادث و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات، مبانی نظری و بنیادی، دانشی را تحت عنوان مدیریت بحران به وجود آورده است این دانش به مجموعه اقداماتی گفته می شود که قبل، حین و بعد بحران جهت کاهش اثرات این حوادث و کاهش آسیب پذیری انجام می شود. با بکارگیری اصول و ضوابط شهرسازی و تبیین مفاهیم موجود در این دانش مانند بافت و ساختار شهر، کاربری اراضی شهری، شبکه های ارتباطی و زیر ساختهای شهری تا حد زیادی اثرات و تبعات ناشی از حوادث طبیعی را کاهش داد. ایمنی شهرها به عنوان یکی از مهمترین و متراکم ترین زیستگاه های انسانی،از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ارزیابی نقاط قوت و ضعف یک شهر در ابعاد مختلف از منظر پدافند غیرعامل به عنوان قابل اتکاترین راهبرد ایمنی در مقابل بحرانهای طبیعی و مخاطرات انسانی،زمینه ساز شناسایی کاستیها و افزایش قدرت مقابله در هنگام وقوع بحران است.(رحیمی پور ،(۹۹ پدافندغیرعامل به عنوان یکی ازموثرترین و پایدارترین روشهای دفاع درمقابل تهدیدات همواره مدنظر اکثرکشورهای جهان قرار داشته است و حتی کشورهایی مانند امریکا و شوروی سابق باوجود برخ ورداری ازتوان نظامی بسیاربالا به این موضوع به صورت ویژه ای توجه داشته اند درکشور ما باوجود موقعیت خاص ازنظر ژئوپولوتیک دارا بودن ثروتهای عظیم نفت و گاز نظام ضداستکبار و ورود به عرصه های فناوری نوین و تهدیدات استکبار جهانی به موضوع پدافند غیرعامل توجه چندان ی نشده و حتی درسالهای دفاع مقدس نیز درایجاد هشیاری لازم برای کاهش اسیب پذیری ها و توجه به محورهای پایداری توسعه ازنظر امنیت و دفاع نقش قابل قبولی ایفا ننمودندباتوجه به وجود زمینه تهدیدات بالقوه و خطراتی که امنیت ملی استقلال و تمامیت ارضی کشور را نشانه گرفته ضرورت عقلی دفاع کاملا مشهد می باشد امار و سوابق جنگهای گذشته نشان میدهدکشور ایران به واسطه موقعیت جغرافیایی، شرایط اقلیمی و وضعیت زمین شناختی از جمله کشورهای بلاخیز جهان محسوب می شود . همه ساله به واسطه وقوع سیل و سایر بلایا، خسارات و تلفات زیادی به کشور وارد می شود. از سوی دیگر کیفیت نامطلوب طراحی، ساخت و کنترل ساختمان ها و تاسیسات حیاتی، ساخت و ساز در مناطق خطرناک و وجود ساختارهای نامطلوب و فرسوده شهری در افزایش اثرات زیان بار سوانح طبیعی تاثیرگذار می باشند . همچنین عدم آگاهی و آمادگی مردم و مسئولین نیز عامل مضاعفی در تشدید صدمات و تلفات سوانح محسوب می شود. (تومانیان ،(۱۳۹۱

کلیدواژه ها

مدیریت بحران ،راهبرد ایمنی ، موقعیت جغرافیایی ، مخاطرات طبیعی ،حوادث احتمالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.