فهم فضای عبادی در دیالکتیک سوژه و آبژه (برای تدوین فرضیه ی خوانشی معماری ایران)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنفرانس ملی معماری، عمران، شهرسازی و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU01_0098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن علیخانی

چکیده

تعریف فضا و سپس ادراک۵ مفاهیم مرتبط با آن را می توان یکی از مباحث مطرح در تمامی علوم دانست. فضا در متون مختلف و بر اساس رویکردهای علمی مولفین آن، به شیوه هایی متفاوتی تعریف گشته است. از ایرانیان و یونانیان باستان تا فلاسفه مدرن و پست مدرن، هر کدام به گونه ای سعی در تدوین نظریه ای در باب فضا داشته اند. دراین پژوهش هدف از ارائه ی مطالبی در باب فضا، ر سیدن به تعریفی در ست از فضای عبادی ا ست. با استناد به تاریخ معماری و شهرسازی، دانسته شده است که اماکن عبادی - نیایشی، بیشترین اهمیت و فراوانی را در مطالعه ی مدنیت و ادیان متفاوت آدمی تا کنون داشته اند . فضا و مکان را می توان واژگانی پر کاربرد در تدوین مطالعات معماری و شهر سازی دانست؛ این دو در ارتباطی نزدیک در ادبیات نو شتاری و گفتاری معماری ح ضور دارند. لیکن دارای بار فکری و خاستگاه های متفاوتی هستند و این مهم در تدوین فرضیه ی خوانشی معماری ایران نقش به سزایی را ایفا می کند. در این پژوهش از درآیگاه زمان و مکان برای رسیدن به تعریف فضا ا ستفاده شده ا ست و در تشریح این سه ماهیت مو ضوع فضای عبادی در دیالکتیک انسان و بنا تشریح شده است. چهاچوب کلی تحقیق بر اساس روش کیفی تدوین گشته ا ست. و یافته های تحقیق بر ا ساس مطالعات میدانی در شهر تهران به عنوان نمونه ی مورد مطالعه و با استفاده از نظریه ی برخاسته از داده مورد پژوهش قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

فضا، مکان، زمان، انسان، فضای عبادی، مکان عبادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.