تحلیل موانع استفاده از سیستم اشتراک دوچرخه توسط شهروندان شیرازی در تفریح و سفرهای شهری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم ورزش، دوره: 12، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_SSQJ-13-40_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حیدری نقدعلی

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی ، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران

مسعود نادریان جهرمی

گروه مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه اصفهان، اصفهان ، ایران

کوروش سرورزاده

گروه علوم اجتماعی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران

چکیده

برنامه ریزی زیرساخت های دوچرخه سواری در شهرهای بزرگ با چالش های بی شماری روبرو است و نیاز به درک بهتر از موانع استفاده از دوچرخه توسط شهروندان آن ، با توجه به زمینه محلی خاص دارد لذا هدف تحقیق حاضر بررسی موانع استفاده از سیستم اشتراک دوچرخه توسط شهروندان شیرازی در تفریح وسفرهای شهری می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی- توسعه ای است که با استفاده از مدل معادلات ساختاری-تفسیری به صورت ترکیبی انجام شده است. به منظور شناسایی و تایید موانع استفاده از دوچرخه، ۴۵۲ نفر از شهروندان به عنوان نمونه انتخاب شدند سپس برای ارائه مدل ISM نیز ۲۵ نفر از متخصصان در تحقیق شرکت کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل ساختاری با میک مک انجام شد. نتایج نشان داد که موانع استفاده از سیستم اشتراک دوچرخه در شیراز دارای ۴۳ عنصر و ۷ مولفه کلی می باشد که این ۷ مولفه، ۸۴ درصد از واریانس موانع دوچرخه سواری در شهر شیراز را تبیین می کنند. بر اساس تحلیل ساختاری میک مک نیز موانع فردی و فرهنگی- آموزشی بیشتر تحت تاثیر سایر عوامل بوده و از منظر سیستمی جزء عناصر اثرپذیر و وابسته است. موانع محیطی و موانع اجتماعی در گروه متغیرهای مستقل قرار گرفته اند که دارای قدرت نفوذ و وابستگی ضعیف هستند. موانع اقتصادی، استراتژی های ضعیف دولتی و زیرساخت و تجهیزات نامناسب جزو موانع کلیدی برای استفاده از دوچرخه توسط شهروندان شیرازی به شمار می روند قدرت نفوذ بالا و وابستگی پایینی دارند.

کلیدواژه ها

دوچرخه سواری, سیستم اشتراک دوچرخه, زیرساخت, تجهیزات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.