انتخاب مناسب ترین روش محاسبه تبخیر و تعرق مرجع برای حوضه آبریز قلعه چای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCIID05_103
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی جوادی

دکتری علوم و مهندسی آب،گروه حفاظت و بهره برداری از آبهای سطحی شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی

غلامرضا فانی

کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه حفاظت و بهره برداری از آبهای سطحی شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی

محمدرضا محمدی

کارشناسی ارشد خاک و پی، گروه حفاظت و بهره برداری از آبهای سطحی شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی

حبیب صیادی

دکتری علوم و مهندسی آب، گروه حفاظت و بهره برداری از آبهای سطحی شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی

چکیده

تبخیر و تعرق مرجع مهمترین فرایند در چرخه هیدرولوژی است که برآورد صحیح آن در برنامه ریزی و مدیریت منابع آب و دستیابی به توسعه پایدار نقش بسزایی دارد. در این راستا روشهای متعددی برای تخمین تبخیر و تعرق مرجع ارائه شده است. انتخاب روش مناسب برآورد، یکی از مشکلات تصمیم گیری راجع به این موضوع است.در این پژوهش برای انتخاب مناسب ترین روش محاسبه تبخیر و تعرق مرجع حوضه قلعه چای به مقایسه عملکرد شش معادله پنمن-مانتیث-فائو، هارگریوز، هارگریوز-سامانی، جسن هیز اصلاح شده، بلانی کریدل و پریستلی تیلور پرداخته شد. برای شناسایی بهترین معادله تبخیر و تعرق مرجع، میزان تطابق بین مقادیر اندازه گیری شده از تشتک تبخیر و برآورد شده به روش های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. عملکرد معادلات تبخیر و تعرق مرجع با آماره های ضریب تبیین (R۲) و ضریب کارایی مدل (Nash) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که معادله پنمن-مانتیث-فائو R۲=۰.۹۱) و (Nash=۰.۷۸و بلانی کریدل R۲=۰.۹۶) و (Nash=۰.۱۸ به ترتیب بیشترین و کمترین دقت را در برآورد تبخیر و تعرق مرجع داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که در صورت کمبود آمار موردنیاز برای به کارگیری در معادله پنمن-مانتیث-فائو، میتوان از معادله نسبتا ساده تر هارگریوز- سامانی با دقت مناسب برای برآورد تبخیر و تعرق مرجع در حوضه استفاده کرد.

کلیدواژه ها

پنمن-مانتیث-فائو، تبخیر و تعرق مرجع،حوضه آبریز قلعه چای، هارگریوز- سامانی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.