مدیریت بهینه آب متناسب با تغییرات اقلیمی در دشت ارومیه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-25-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 385
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز مقیم

۱. Water and Environmental Engineering Department, Civil Engineering College, Sharif University of Technology, Tehran, Iran.

جواد رحمانی

۱. Water and Environmental Engineering Department, Civil Engineering College, Sharif University of Technology, Tehran, Iran.

چکیده

سوء مدیریت در چند دهه اخیر در کشور و استفاده بیش از حد از منابع آب زیرزمینی و سطحی برای تامین آب مورد نیاز در بخش کشاورزی باعث پایین آمدن سطح آب های زیرزمینی و خشک شدن بسیاری از رودخانه ها شده است. به علاوه تغییرات آب و هوایی فشار مازاد بر منابع آب وارد کرده است. متناظر با این تغییرات لازم است تا برنامه های مدیریتی آب اصلاح شود. در این مطالعه با بررسی داده های هیدرواقلیمی از قبیل دما و بارش در حوضه مطالعاتی ارومیه، ابتدا مشخص می شود که چه گیاهانی برای این منطقه مناسب هستند، به نحوی که برای آبیاری آنها حتی المقدور فقط از بارش استفاده شود. سپس بهترین زمان برای کشت محصول در طول سال تعیین می شود. برای این کار، میزان نیاز آبی روزانه هر گیاه، با توجه به عوامل تاثیرگذار بر آن از قبیل شرایط آب و هوایی منطقه، نوع گیاه و مرحله رشد گیاه، و همچنین تعداد روزهایی که هر گیاه برای رشد کامل (از زمان ظهور تا بلوغ کامل گیاه) نیاز دارد، محاسبه می شود. نتایج این پژوهش گیاه انگور را به عنوان مناسب ترین کشت پیشنهاد می دهد و نشان می دهد که با توجه به افزایش دما در فصل بهار، در راستای کاهش نیاز آبیاری گیاهان و استفاده مناسب از رطوبت خاک در فصل بهار، بهتر است کشت گیاهان از جمله گیاه جو زودتر انجام گیرد.

کلیدواژه ها

Water resources management, Climate change, Agriculture, Crop pattern, Growing season, Water need, مدیریت بهینه آب, تغییر اقلیم, کشاورزی, الگوی کشت, دوره رشد گیاه, نیاز آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.