طراحی و اعتبارسنجی الگوی دلبستگی شغلی کارکنان صنعت بانکداری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات منابع انسانی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRS-11-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان اکبری

دکترای، گروه مدیریت منابع انسانی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

حمزه خواستار

استادیار، گروه مدیریت منابع انسانی و کسب وکار، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

یوسف وکیلی

استادیار، گروه مدیریت منابع انسانی و کسب وکار، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

سلطانعلی شهریاری

استادیار، گروه مدیریت منابع انسانی و کسب وکار، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: دلبسته‎شدن کارکنان به نقشی که در سازمان ایفا می‎کنند، در ارتقای عملکرد شغلی و بهره وری منابع انسانی نقش چشمگیری دارد، از این رو، هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی فرایندی دلبستگی شغلی کارکنان صنعت و اعتبارسنجی آن است.روش: این پژوهش کاربردی با رویکرد آمیخته متوالی (کیفی کمی) اجرا شده است. مشارکت کنندگان مرحله کیفی پژوهش، ۱۰ نفر از مدیران صنعت بانکداری کرمانشاه بودند که با روش نمونه گیری گلوله برفی و به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده های این مرحله به‎کمک مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد تحلیل شدند. در مرحله کمی نیز، ۳۸۴ نفر از کارکنان صنعت بانکداری، به‎صورت تصادفی ساده، برای نمونه آماری انتخاب شدند. داده های این مرحله با پرسش‎نامه محقق ساخته گردآوری و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.یافته ها: دلبستگی شغلی کارکنان، به عنوان مقوله محوری در نظر گرفته شد و مقوله های مرتبط با عوامل علی، بستر محیطی (زمینه ای و مداخله گر)، راهبردها و پیامدها نیز شناسایی شدند و روابط میان آنها نشان داده شد. آزمون تحلیل مسیر انجام شده نیز روابط میان این عوامل را تایید کرد.نتیجه گیری: مدیران منابع انسانی می توانند با تقویت انگیزه های کارکنان برای افزایش دلبستگی شغلی خود، ایجاد بستر و زمینه مناسب برای تسهیلگری آن و استفاده از راهبردهای تقویت‎کننده، از نتایج و پیامدهای فردی و سازمانی ارزشمند دلبستگی شغلی کارکنان سازمان خود بهره مند شوند.

کلیدواژه ها

دلبستگی شغلی کارکنان, صنعت بانکداری, نظریه پردازی داده بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.