اثر افودن منابع چربی در شیر برعملکرد، رشد، سلامتی، فراسنجه های شکمبه ای و خونی گوساله های ماده هلشتاین در ماه اول بعد از تولد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-23-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 278
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی آهنگرانی

دانش آموخته دکتری، گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

محمد رضا دهقانی

دانشیار،گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

عباسعلی ناصریان

استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر افزودن پودر چربی و روغن دانه کتان در شیر  بر عملکرد، رشد، سلامت، فراسنجه های خون و شکمبه بود. به این منظور از ۴۵ راس گوساله شیر خوار (۳۸+۰/۵ کیلوگرم= میانگین وزن بدن) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه جیره آزمایشی و ۱۵ تکرار ، در میانگین دمایی ۱۰ درجه سانتی گراد از سن سه روزگی تا ۳۰ روزگی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- کنسانتره شروع کننده پایه و شیر بدون مکمل چربی(شاهد)، ۲- کنسانتره شروع کننده پایه به همراه شیر حاوی پودرچربی (ده گرم در لیتر شیر)،۳- کنسانتره شروع کننده پایه به همراه شیر حاوی روغن کتان (ده گرم در لیتر شیر)،بود. افزایش وزن روزانه در سه تا ۳۰ روزگی و وزن ۳۰ روزگی در تیمار روغن کتان بیش تر از تیمار شاهد بود (P< ۰/۰۵). گوساله های تیمار روغن کتان در ۳۰ روزگی ارتفاع لگن بالاتری نسبت به تیمار شاهد داشتند(P< ۰/۰۵) غلظت کلسترول خوندر تیمار شاهد بالاتر از تیمار روغن کتان و غلظت کورتیزول خون در تیمار روغن کتان از تیمار شاهد کمتر بود(P< ۰/۰۵). نسبت پروتئین کل به البومین در تیمار روغن کتان ا تیمار شاهد کمتر بود(P< ۰/۰۵). فراسنجه های شکمبه ای تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از منابع چربی حاوی اسید لینولنیک مانند روغن کتان در ترکیب شیر تاثیر مثبتی بر عملکرد، رشد و سلامت گوساله های شیرخوار در طول ماه اول زندگی آن ها دارد.  از روز سوم تولد به صورت تصادفی به سه تیمار آزمایشی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: شیر و جیره پایه بدون مکمل چربی (شاهد)، شیر و جیره پایه به همراه پودر چربی(تیمار دو)، شیر و جیره پایه به همراه روغن و هشت درصد دانه کتان آردی (تیمار سه)، بود. وزن ازشیرگیری، مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه به ترتیب در دوره سه و چهار در گوساله های مصرف کننده دانه کتان بیشتر از گروه شاهد بود(۰۵/۰P≤). سن ازشیرگیری در گوساله های گروه شاهد بالاتر از سایر گروه ها بود(۰۵/۰P≤). تفاوتی در میانگین سازه های رشد اسکلتی وجود نداشت، اما گوساله های مصرف کننده جیره حاوی کتان ارتفاع لگن بالاتری در زمان ازشیرگیری داشتند(۰۵/۰P≤). غلظت کلسترول خون در گروه شاهد بالاترین و غلظت کورتیزول خون در گروه کتان پائین ترین بود، همچنین میزان پروتئین تام به آلبومین در گوساله های گروه کتان کمترین بود(۰۵/۰P≤). فراسنجه های شکمبه ای تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (۰۵/۰P≥). نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از منابع چربی خصوصا امگا-۳ در ترکیب شیر و کنسانتره شروع کننده تاثیر مثبتی بر عملکرد، رشد و سلامت گوساله های شیرخوار در دوره قبل ازشیرگیری خواهد داشت.

کلیدواژه ها

اسیدچرب اشباع, اسیدچرب غیر اشباع, افزایش وزن روزانه, گوساله شیرخوار, مصرف خوراک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.