بررسی زمان و مطابقه در گفتار بیماران دستور پریش فارسی زبان بر اساس فرضیه کوتاه شدن درخت نحوی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 9، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-9-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا صالح نژاد

Islamic Azad University, Ahwaz, Iran

منصوره شکرآمیز

Assistant Professor, Ahwaz Islamic Azad University

الخاص ویسی

Assistant Professor, Department of Foreign Languages and Linguistics, Payame Noor University, I. R.

نسترن مجدی نسب

Associate Professor, Department of Neurology, Ahwaz Jundishapur University of Medical Sciences, Musculoskeletal Rehabilitation Research Center

چکیده

هدف از این پژوهش توصیف و تحلیل گفتار بیماران دستورپریش فارسی زبان در چارچوب فرضیه کوتاه شدن درخت نحوی ((Friedmann & Grodzinsky, ۱۹۹۷ است. بر اساس این فرضیه، ارتباط مستقیمی میان جایگاه هر عنصر در درخت نحوی و تعداد خطاها وجود دارد و هرچه عنصر مورد نظر در گره بالاتری واقع شده باشد، در برابر تضعیف آسیب ­پذیرتر خواهد بود. در این پژوهش  توصیفی   تحلیلی، نگارندگان در صدد پاسخ به این پرسشند که آیا تاثیر این نقص زبانی بر روی تمام تکواژهای نقشی یکسان است یا اینکه نقص زبانی شامل همه تکواژ ها نمی شود. فرضیه ما این است که در تولید گفتار بیماران دستور­پریش ، زمان بیشتر از مطابقه آسیب می­بیند. برای انجام این پژوهش دو بیمار مورد مطالعه قرار گرفته اند که بر اساس آزمون زبان پریشی فارسی، گزارش تصویر­برداری، پرونده پزشکی و از میان نمونه های در دسترس انتخاب شده اند. نمونه های گفتاری این بیماران به وسیله نگارنده اول و طی سه آزمون، گفتار خود انگیخته، تکمیل جمله و آزمون تکرار در بهمن ماه ۹۵ به دست آمد. بررسی ها نشان می دهد که میزان آسیب ­پذیری تکواژهای صرفی در این عارضه یکسان نیست؛ به عبارت دیگر، تصریف مطابقه کاملا دست­ نخورده باقی مانده است؛ اما تصریف زمان به ­شدت آسیب می بیند. یافته های این تحقیق همسو و موید نظریه های زبان­شناختی به خصوص نظریه بازبینی برنامه کمینه گرای چامسکی(۱۹۹۲) و تصریف دو­جزئی پولاک (۱۹۸۹) هستند.          

کلیدواژه ها

Keywords: Agrammatic aphasia, Tree Pruning Hypothesis, Tense, Agreement, Persian language., واژه­های کلیدی: دستور­پریشی, فرضیه کوتاه شدن درخت نحوی, زمان, مطابقه, فارسی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.