بررسی کمیت، کیفیت و الگوی مدیریت پسماندهای صنعتی در استان قزوین

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-13-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید کاریاب

Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Health, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran

فائزه کاریاب

Atlas Ab Gostar-e-Sarina Company, Biomedical Technology Incubator Center, Qazvin University of Medical Science, Qazvin, Iran

چکیده

زمینه و هدف: از آنجائی که مدیریت پسماندهای صنعتی یکی از شیوه های موثر ایجاد تعامل بین صنعت و محیط زیست بوده و از طرفی مدیریت بهینه پسماند مستلزم اطلاع دقیق از کمیت و کیفیت پسماندهای صنعتی است، مطالعه حاضر با هدف بررسی جامع الگوی مدیریت پسماندهای صنعتی در استان قزوین انجام شد. روش بررسی: براساس رهنمود سازمان حفاظت محیط زیست ایران صنایع در ۱۰ گروه طبقه بندی و با توجه به فراوانی صنایع در هر گروه، تعداد ۲۷۶ صنعت و ۴ تصفیه خانه فاضلاب صنعتی انتخاب شد. از معیار کنوانسیون بازل جهت تشخیص پسماندهای صنعتی ویژه استفاده شد. میزان تولید پسماند صنعتی و همچنین الگوی مدیریت پسماند با مراجعه حضوری به صنایع و تکمیل پرسشنامه بدیع محقق ساخته تعیین شد. یافته ها: پسماند شناسایی شده در صنایع ۱۷۲۶ نوع بود که ۳۳/۷ درصد آنها مطابق کنوانسیون بازل در زمره پسماندهای ویژه قرار گرفتند. میزان تولید ماهیانه پسماند ton ۳۸۸۲۶ و ۸۶/۱ درصد آن پسماند ویژه بود. صنایع شیمیایی با تولید ماهیانه ton ۱۴۳۸۰ پسماند صنعتی بیشترین سهم را داشتند. میزان بازیابی و بازیافت پسماندهای صنعتی به ترتیب ۸/۹۶ و ۶/۴۴ درصد بود و ۳۶/۴۴ درصد پسماند صنعتی به صورت مستقیم به فروش می رسید. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که مدیریت پسماندهای صنعتی در صنایع استان قزوین از الگوی مشخص پیروی نمی نماید و حجم انبوه تولید پسماند ویژه صنعتی در استان پتانسیل جدی آلایندگی محیط زیست و تهدید سلامت را دارا است. ایجاد مرکز پاسخگوی مدیریت پسماندهای صنعتی و طراحی و استقرار سیستم دفع متمرکز پسماند صنعتی در صنایع استان ضروری است.

کلیدواژه ها

Industrial solid waste, Management, Quality, Quantity, Qazvin province, پسماند صنعتی, مدیریت, کمیت, کیفیت, استان قزوین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.