برآورد خسارات مستقیم کاهش تولید شیر ناشی از تب برفکی در دامداری های سنتی آذربایجان غربی(ایران) در سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 34، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_VTJ-34-2_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 370
نویسندگان
گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران ، ایران
گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران ، ایران
دانشکده اقتصاد دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
گروه بیماریهای درونی دام، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
بیش از ۸۵% جمعیت نشخوارکنندگان آذربایجان غربی در خانه های روستایی بصورت دامداری سنتی نگهداری می شوند. هرساله بخشی از این دامداری ها به علت تب برفکی متحمل خسارات سنگین اقتصادی می شوند. میزان این خسارات تاکنون بررسی نشده است. یکی از خسارات مهم مستقیم و قابل مشاهده تب برفکی، کاهش تولید شیر است. در ایران تنها یک مطالعه در یک گله شیری در جنوب ایران در این مورد انجام شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی کاهش کوتاه مدت تولید شیر در دامداری های سنتی روستایی به روش مطالعه پیمایش پرسشنامه ای است. ۱۱۱ دامداری دارای گاو و ۲۴ دامداری دارای گوسفند و بز که به علت تب برفکی کاهش تولید شیر داشتند بررسی شدند. میانگین تولید شیر از هفته اول تا چهارم بعد از بیماری در گاوها به ترتیب ۳/۴۲، ۷/۵۰، ۸/۴۴ و ۵/۳۵ % و در گوسفندها و بزها به ترتیب ۴۹، ۴۱، ۳۶ و ۲۶% کاهش یافت. میانگین خسارت کاهش تولید شیر هر گاو شیری مبتلا ۴,۴۷۱,۹۰۲ ریال، هر دامداری مبتلا ۱۸,۳۳۰,۷۷۱ریال و کل خسارت کاهش تولید شیر گاوها ۲,۰۳۴,۷۱۵,۶۰۰ ریال برآورد شد. میانگین خسارت کاهش تولید شیر هر گوسفند و بز مبتلا ۷۲۳,۶۳۶ ریال، هر دامداری مبتلا ۲۷,۱۳۶,۳۴۶ ریال، کل خسارت کاهش تولید شیر گوسفندها و بزها ۶۵۱,۲۷۲,۳۰۰ ریال و کل خسارت کاهش کوتاه مدت تولید شیر دامداری های سنتی مورد مطالعه ۲,۶۸۵,۹۸۷,۹۰۰ ریال برآورد شد که معادل ۳/۴۳% کاهش از کل تولید شیر جمعیت گاوی و ۳۸% تولید شیر جمعیت گوسفند و بز دامداری های سنتی مورد بررسی بود و خسارت سنگینی به حساب می آید.کلیدواژه ها
تب برفکی, خسارت شیر, آذربایجان غربی, گاو, گوسفند و بزاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.