تاثیر مصرف خوراکی عصاره خارسنبل (Blepharis.persica) بر بیان ژن CATSPER و شاخص های اسپرم در موش های صحرایی پس از ضایعه نخاعی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-13-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 259
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید عسکری

گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته

مهدی رنجبر

استادیار، مرکز تحقیقات فارماسیوتیکس ، پژوهشکده نوروفارماکولوژی ، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.

علی شفیعی پور

فارغ التحصیل دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

هدف: استفاده از داروهای گیاهی در آسیای شرقی معمول است. به علاوه، تقریبا ۶۲٪ از افراد با ضایعه نخاعی جوانان ۳۰-۱۵ ساله هستند که مردان حدود ۸۰٪ از این گروه را تشکیل می دهند. به دنبال آسیب های نخاعی، قدرت باروری مردان به ویژه شاخص های اسپرم مانند حرکت اسپرم کاهش می یابد. باروری مردان به پارامترهای مختلفی از جمله تعداد اسپرم، تحرک، زنده ماندن و ذخایر اسپرم اپیدیدیم و همچنین میزان بیان ژن کانال های پروتئینی یونی در غشای اسپرم ۱، ۲ (CATSPER ۱, ۲) بستگی دارد. علاوه بر این، از عصاره دانه خارسنبل به طور سنتی برای بهبود مشکلات ناباروری مردان استفاده می شود. هدف از مطالعه حاضر سنجش اثر عصاره آبی خارسنبل بر شاخص های اسپرم و بیان ژن CATSPER در موش های صحرایی نر پس از آسیب نخاعی بود. مواد و روش ها: این مطالعه تجربی روی ۳۰ سر موش صحرایی ویستار در ۵ گروه شامل کنترل و چهار گروه آزمایشی انجام شد. گروه های حیوانی بعد از ضایعه نخاعی، به مدت ۱۵ روز به صورت خوراکی با عصاره خارسنبل (۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ میلی گرم در کیلوگرم) تحت تیمار قرار گرفتند. وزن بدن، مورفولوژی بیضه (قطر لوله اسپرم ساز)، شاخص های اسپرم (شامل تحرک، زنده ماندن و ذخایر اسپرم اپیدیدیم) و بیان ژن CATSPER ۱, ۲ در روزهای ۳۰ و ۶۰ اندازه گیری و با گروه کنترل و گروه ضایعه تخاعی مقایسه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری (p < ۰.۰۵) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد میزان قطر لوله اسپرم ساز کاهش، ضخامت اپیتلیوم بیضه و تحرک اسپرم با مصرف ۳۰۰ میلی گرم در کیلوگرم عصاره آبی خارسنبل به طور معنی داری افزایش می یابد. سطح بیان ژن CATSPER ۱, ۲ در گروه هایی که تحت تیمار با عصاره خار سنبل بودند در مقایسه با گروه ضایعه نخاعی به صورت معنی داری افزایش یافت (p < ۰.۰۵). نتیجه گیری: عصاره دانه خارسنبل می تواند در درمان ناباروری در جنس نر موثر باشد. این مطالعه یک بینش عینی در مورد مصرف عصاره گیاه خارسنبل در درمان ناباروری پس از آسیب نخاعی ارائه می دهد.

کلیدواژه ها

خارسنبل, باروری, بیان ژن, موش صحرایی نر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.