مطالعه بیوانفورماتیک پروتئین های LEA درگیر در تحمل به تنش خشکی در جو (Hordum vulgare L.) و برنج (Oryza sativa L.)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-13-1_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 594
نویسندگان
استادیار گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه علوم، تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان. کرمان، ایران.
پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان.
چکیده
: پروتئینهای تجمعکننده در اواخر دوره جنینی (LEA) در کاهش صدمات سلولی در هنگام کمبود آب و جلوگیری از تودهای شدن پروتئینهای سلول در اثر تنش اسمزی و انجماد نقش دارند. افزایش بیان برخی ژنهای کد کننده این پروتئینها منجر به افزایش مقاومت به تنشهایی چون کمآبی، سرما و شوری در بسیاری از گیاهان شده است. تحلیل دادههای زیستی با کمک ابزارهای بیوانفورماتیک، نقش مهمی در بررسی ژنها و پروتئینها و پیشگویی کارکرد آنها در پاسخ به تنشها دارد . مواد و روش ها: در این تحقیق به منظور مطالعه پروتئینهای LEA در دو غله مهم جو و برنج (متحمل و حساس به تنش)، توالیهای مذکور از پایگاههای اطلاعاتی استخراج و با نرمافزار ClustalW درخت فیلوژنی رسم شد. پس از بررسی کلاسهای مختلف LEA در گروههای حاصله، پروتئینها با طول کوتاه حذف و تعدادی از پروتئینهای مختلف مربوط به کلاسهای پروتئینی متفاوت انتخاب گردید. اطلاعات مربوط به خصوصیات توالیها، موتیف آنها، پیشبینی جایگاه درون سلولی و آنالیز باندهای هیدروژنی و غیر هیدروژنی و بررسی فعالیت بیولوژیکی و مولکولی با استفاده از پایگاههای اطلاعاتی ProtParam، EXPASY، MEME، SMART، WoLF PSORT، PIC، WHAT IF و نرمافزار Blast۲GO به دست آمد. ساختار سه بعدی این پروتئینها با استفاده از نرم افزارDiscovery Studio ، HyperChem،MODELLER v.۱۰ و SPDBV مدلسازی گردید. نتایج: گروهبندی پروتئینها را در هفت گروه مجزا قرار داد که دهیدرینها بیشترین تعداد توالی را در برگرفتند. اکثر پروتئینها کوچک بوده و دارای وزن مولکولی کمتر از ۳۰ کیلودالتون میباشد. همچنین عموم توالیها دارای بار سطحی بالا میباشند که دلیلی بر آبدوستی و ساختار قابل انعطاف آنها جهت تشکیل ساختار چپرونی برای محافظت در برابر تنش میباشد. جایگاه درون سلولی آنها نشان داد که این پروتئینها در محل هسته سلول قرار دارند. بررسی موتیفها در گروههای مختلف نشانگر حضور مکانهای حفاظت شده در بین اعضای یک گروه میباشد. پیشبینی فعالیت مولکولی و بیولوژی توالیها، بیانگر نقش این پروتئینها به تفکیک گروههای حاصله در مقاومت به تنشها ازجمله تنش خشکی و فولدینگ از طریق فعالیت بایندینگ و یا کاتالیک میباشد. نتیجه گیری: گیاه جو به عنوان گیاه مقاوم به تنش عمدتا دارای توالیهای دهیدرین و گیاه برنج به عنوان گیاه حساس به تنش عمدتا توالیهای LEA۴ و LEA۲ را در بر دارند.کلیدواژه ها
برنج, پروتئین هایLEA, تنش, جو, مطالعات بیوانفورماتیکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.