بررسی اثرات تغییرات اقلیم بر کشاورزی و باغبانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE05_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 554
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان اکبرزاده

دانشجوی دکتری مدیریت و کنترل بیابان، دانشگاه سمنان.

شیما نیکو

استادیار گروه مدیریت و کنترل بیابان دانشگاه سمنان.

چکیده

پدیده تغییر اقلیم یکی از مهمترین چالش های زیست محیطی جهان است که با انتشار روز افزون گازهای گلخانه ای بر سرعت آن افزودهشده است. با توجه به تاثیر مهم عوامل آب و هوائی بر عملکرد محصول کشاورزی، معرفی شاخصها و متغیرهای کشاورزی که بیشترین تاثیر را در این خصوص دارند، لازم به نظر میرسد. در سالهای اخیر، دانشمندان و متخصصان علوم کشاورزی و اقلیمشناسی تحقیقات گسترده ای را در زمینه ی اقلیم کشاورزی انجام داده و با ارائه روشهای مختلف سعی بر شناسایی و تبیین ارتباط عناصر و عوامل اقلیمی با کشت و مراحل رشد و نموی محصولات مخصوصا کشت دیم داشته اند. بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی میزان تاثیر پارامترهای هواشناسی بر عملکرد کشاورزی و باغبانی با استفاده از تحقیقات صورت گرفته، در ایران و جهان می باشد، از آنجایی که موضوع تغییرات آب وهوا در زندگی انسانها نقش تعیین کننده و مهمی دارد، ادبیات گسترده ای در این زمینه به ویژه در سالهای اخیر میتوان یافت بااین وجود بیشتر مطالعاتی که در ایران صورت گرفته درباره بررسی روند اقلیمی با روشهای گوناگون بوده است که نتایج شان نشان دهنده کاهش بارش و افزایش در میانگین دمایی بوده است که خود مبین وقوع اجتناب ناپذیر این پدیده و اثرگذاری آن روی بخشهای گوناگون کشورمان بهویژه در بخش کشاورزی می باشد. از بین عناصر اقلیمی، مقدار بارندگی، زمان شروع بارندگی و همچنین پراکندگی زمانی آن در طول سال، برای کشاورزی از اهمیت ویژهای برخوردار است، به طوریکه وقوع نوسان در هر یک از این موارد، باعث کاهش عملکرد محصولات کشاورزی بخصوص کشت دیم خواهد شد. در باغبانی نیز درصورتی که منابع آبی کمتر تحت تاثیر عوامل اقلیمی قرار گیرد، نوسانات درجه حرارت باعث کاهش عملکرد باغبانی میشود.

کلیدواژه ها

تغییرات اقلیمی، عملکرد کشاورزی، عملکرد باغبانی، شاخص اقلیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.