هیدرولیک سرریزهای کلید پیانویی تیپ -A با تاج جانبی زیگزاگی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران فردوسی، دوره: 33، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CIVIL-33-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 372
نویسندگان
گروه مهندسی آب، سازههای آبی، دانشگاه فردوسی مشهد.
گروه مهندسی آب، سازههای آبی، دانشگاه فردوسی مشهد.
گروه مهندسی آب، سازه های آبی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد.
چکیده
مطابق پیشینه پژوهش انجام شده، افزایش سرعت نزدیکشونده به عنوان مهم ترین عامل کاهنده ظرفیت تخلیه در سرریزهای کلید پیانویی گزارش شده است. در پژوهش حاضر؛ ابتدا با اعمال هد آبی متغیر به بررسی تغییرات ضریب دبی در سرریز کلید پیانویی استاندارد (تیپ A) پرداخته شد، آنگاه با ارائه طرح نوینی از فرم زیگزاگی در پروفیل تاج جانبی، پارامترهای هیدرولیک جریان در بالادست سرریز به وسیله سرعتسنج ADV اندازهگیری و با انجام تحلیل ابعادی به روش باکینگهام مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، با زیگزاگی شدن پروفیل تاج جانبی سرریزهای کلید پیانویی، بیشینه ضریب دبی در نسبت H/P کمتر اما با مقدار عددی بیشتری رخ میدهد، به طوری که متوسط مقدار ضریب دبی با افزایش ۱۰ درصدی همراه است. با افزایش ۲۲ و ۱۶ درصدی به ترتیب برای سرعتهای عرضی و روبه بالا جریان در محدوده تراز ارتفاع تاج، سبب تقویت جریانهای ثانویه در بالادست سرریز میشود. ازاین رو با مشارکت طول موثر بیشتری از تاج جانبی، موجب افزایش انحراف و مکش جریان به طرف کلیدهای خروجی نسبت به تاج استاندارد، می شود. لذا؛ با افزایش اتلاف انرژی (افزایش افت تراز آب در محدوده B))، کاهش ۱۱ درصدی در مقادیر مولفه سرعت نزدیکشونده در کلیدهای ورودی رخ داده است. همچنین، مقادیر شدت آشفتگی Tv با زیگزاگی شدن پروفیل تاج جانبی، به طور متوسط ۱۵ درصد بیشتر از فرم استاندارد سرریز کلید پیانویی به دست آمده است. درنهایت گفتنی است که فرم تاج پیشنهادی، سبب افزایش حد استغراق موضعی شده و راندمان انتقال دبی تخلیه در کلیدهای خروجی سرریزهای کلید پیانویی تیپ A را بهبود بخشیده است.کلیدواژه ها
سرریز کلید پیانویی, جریان مستغرق, تاج کنگره ای, ضریب دبی, سرعت جریاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.